20.05.2024.
HomeSvijetChollet i Escobar: SAD neće dopustiti da se ugrozi mir u BiH

Chollet i Escobar: SAD neće dopustiti da se ugrozi mir u BiH

Američke diplomate Derek Chollet i Gabriel Escobar izjavili su u četvrtak pred Odborom američkog Senata za vanjskopolitičke odnose da je politika SAD-a zasnovana na principu slobodna, prosperitetna i mirna Evropa te da je Zapadni Balkan nedostajući dio slagalice.

Ocijenjeno je da su glavne prepreka stabilnosti na Zapadnom Balkanu neriješeni odnosi Srbije i Kosova kao i situacija u Bosni i Hercegovini.

U tom kontekstu, savjetnik državnog sekretara Chollet rekao je da SAD neće dopustiti da se Bosna i Hercegovina “rasturi“, upozoravajući na politiku predsjednika bh. entiteta Republika Srpska Milorada Dodika, koji najavljuje secesiju od Bosne i Hercegovine.

Bit će posljedica po one koji ugrožavaju Dejtonski mirovni sporazum u Bosni i HercegoviniH, kazao je Chollet.

“Korupcija, demokratsko zaostajanje, zapaljiva retorika uznemiravaju i potkopavaju temelje Dejtona. Tome se protivimo i bit će posljedica zbog toga”, rekao je Chollet, Bosnu i Hercegovinu nazivajući zarobljenom državom.

‘SAD će nastaviti koristiti sankcije’

Specijalni izaslanik SAD-a za Zapadni Balkan Escobar rekao je da etnonacionalistički lideri Bošnjaka, Srba i Hrvata vode svoje političke igre te da ne prate javno dobro.

“I dalje ćemo koristiti sankcije za one koji prijete ili potkopavaju institucije i Dejtonski sporazum”, kazao je Escobar, tražeći veće kapacitete u borbi protiv dezinformacija i korupcije u toj zemlji.

Pred Odborom američkog Senata za vanjskopolitičke odnose Chollet i Escobar govore i o dijalogu Srbije i Kosova, utjecaju Kine i Rusije na regiju Zapadnog Balkana te o drugim važnim pitanjima za regiju.

Prema Escobaru,  ukoliko ne dođe do sporazuma između Sribje i Kosova, Rusija će imati sve veći utjecaj na ovim prostorima.

IZVOR: AL JAZEERA I AGENCIJE

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti