23.07.2024.
HomeLifestyleChia sjemenke prepune su antioksidansa i vlakana

Chia sjemenke prepune su antioksidansa i vlakana

Ove male sjemenke bi baš svatko trebao uvrstiti u svoj jelovnik jer su odlične za zdravlje.

Osim velike količine vlakana koji su neophodnu za pravilnu probavu, ove sjemenke sadrže puno omega-3 masnih kiselina, kalcij, željezo, magnezij, bjelančevine, fosfor, mangan, vitamine A, B, E i D… Koristiti se mogu u skoro svemu – od zdravog doručka do slatkih deserta, dodatka slanim jelima…

Chia sjemenke odnosu na ostale biljne namirnice, ali i proteina. Obzirom da su njezina fizikalno kemijska svojstva neobična, i atraktivna (bubre u vodi, pri čemu nastaje sluzava tvar), njezina popularnost je još istaknutija – kaže Bratković.

Upravo sluz chia sjemenki je ono što je čini još poželjnijim dijelom svakodnevne prehrane. Naime, kada se natope u vodi ili nekoj drugoj tekućini, stvaraju sluz koja ima fantastičan učinak na probavu.

Zdravi napitak od chia sjemenki

Radi se o kombinaciji chia sjemenki, meda, limuna i vode u točno određenim količinama. Ovaj napitak je odličan za otapanje suvišnih kilograma, ali i za zdravlje cijelog tijela. Evo kako ga napraviti:

Sastojci:

žlica chia sjemenki
žlica meda
sok jednog limuna
jedna i pol čaša vode (čaša od 2,5 dcl)
Priprema:

Stavite chia sjemenke u vodu i ostavite da stoji sat vremena (možete ih staviti u vodu i navečer, pa ujutro dodajte ostale sastojke). Dodajte sok od limuna i med te dobro promiješajte. Želite li da napitak ima glatku teksturu, stavite ga u blender. Napitak popijte svako jutro na prazan želudac.

Još neki detalji o ovim sjemenkama
Latinski naziv za chia sjemenke je – Salvia hispanica. To je zapravo plod biljke iz porodice metvice, a podrijetlom je iz Meksika i Gvatemale, no danas se uzgaja i u drugim dijelovima svijeta.

Koliko su dobre ljudi su znali i u davna vremena – bile su izuzetno cijenjene kod Asteka i Maja, bile su im jedan od glavnih izvora hrane. glavni izvor hrane. chia sjemenke su bile glavni izvor biljne hrane

Znali su od chia sjemenki praviti ulje koje je bilo osnova za boje kojima su ukrašavali tijelo. Upotrebljavali su ih u medicinske svrhe, na primjer, kod bolova u zglobovima, za izbacivanje viška tekućine iz tijela… Vjerovali su i da im daju snagu prije odlaska u bitke.

 

 

 

 

 

24sata.hr

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti