20.06.2024.
HomeNovostiČetnik-početnik iz hrvatskog Sabora: Pupovac ne žali što je bio u Banjoj...

Četnik-početnik iz hrvatskog Sabora: Pupovac ne žali što je bio u Banjoj Luci devetog januara

Nakon niza kritika na račun predsjednika Srpskog nacionalnog vijeća (SNV), zbog prisustva na obilježavanju neustavnog Dana Republike Srpske prošlog vikenda, Milorad Pupovac poručio je danas da ne žali što je bio u Banja Luci, jer, kako ističe, ništa u njegovim namjerama nije bilo da bi trebalo da žali zbog toga, prenosi Tanjug.

Pupovac je novinarima u Vukovaru rekao da njegovo prisustvo u Banja Luci nije imalo politički karakter niti, kako je naveo, karakter slaganja ili neslaganja s ljudima koji vode žestoke polemike o tome kako bi trebalo da bude ustrojena BiH.

“Moje prisustvo kao predsjednika SNV-a je prije svega bilo povezano sa saradnjom s institucijama Republike Srpske”, rekao je Pupovac i istakao da ne vidi razlog za žaljenje zbog toga.

Razlog za žaljenje, kaže vidim u tome što neki ljudi vide problem u saradnji sa institucijama jednog entiteta BiH.

Pupovac je u Vukovaru prisustvovao godišnjici Mirne reintegracije istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srema i međunarodnog priznanja Hrvatske, gdje je održana zajednička sednica SNV-a i Zajedničkog vijeća opština Vukovar.

Doći do boljih odnosa

“Ova mirna reintegracija bi trebalo da bude dokaz našem doprinosu miru i našoj želji da mir ne vlada samo u Hrvatskoj nego i u drugim zemljama koje tog mira u dovoljnoj mjeri nemaju”, kaže Pupovac i dodaje da će saradnja sa institucijama Srpske biti nastavjena kada je reč o humanitarnim pitanjima.

“U BiH se vode rasprave o tome šta je ustavno, a što nije, mi se u te rasprave nismo uplitali. Tamo se vode ozbiljne rasprave o tome kakva sudbina je BiH. Mi smatramo da BiH treba biti zemlja mira”, poručuje Pupovac.

Sva tri naroda u BiH, ističe, treba da dođu do boljih odnosa međusobnim razumijevanjem.

“Mi ne svađamo narode BiH niti smo to ikad činili. Ni prema jednom nemamo dvostruki aršin. Niti smo njihovi tutori”, naveo je Pupovac, koji je i poslanik u hrvatskom saboru.

Rekao je i da on nije u sporu, a da ako neko smatra da jeste, mora to i da dokaže.

“Ako smatrate da sam ja čovjek koji će dezintegrisati BiH više nego što je ona dezintegrirana, onda mi to morate dokazivati”, kaže Pupovac, prenijela je zagrebačka N1 tv.

Od kuda intreres u Hrvatskoj za njegov odlazak u BiH

Napomenuvši da nije čovjek ružnih riječi i da pazi kako komunicira, Pupovac je istakao da nikada nije imao problem sa priznavanjem BiH, kao ni bilo koje druge zemlje, počev od Hrvatske.

Upitao se otkud to da je baš u Hrvatskoj toliki interes za njegov odlazak u Banja Luku , uz podsjećanje da više nije državni predstavnik Hrvatske.

U Banja Luci je zahvalio onima koji su iz svojih siromašnih resursa izdvojili da bi pomogli, kako je rekao, još siromašnijima.

Na pitanje da li je to bila huškačka retorika, Pupovac kaže kako ima “poprilično istančan sluh za jezik”.

“Nemojte mi u usta stavljati reči koje vi mislite da bih ja trebalo da kažem. Možda bih ja rekao i goru riječ od tih, ali nije pristojno da mi to radite. Svjestan sam da retorike u BiH imaju razorno loš karakter za odnose u BiH”, kaže Pupovac.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti