Centar Simon Wiesenthal pozvao vlasti u BiH da zabrane “blajburšku misu”

0

Kontroverzna komemoracija za pripadnike hrvatskih kvislinških, uglavnom ustaških snaga, ubijene na kraju Drugog svjetskog rata, održava se svake godine u Bleiburgu na jugu Austrije, ali je ove godine premještena u Sarajevo i Zagreb, zbog ograničenja putovanja i zabrane masovnih okupljanja uslijed pandemije korona virusa.

Poslije kapitulacije Njemačke, glavnina kvislinških hrvatskih snaga se predala britanskoj vojsci blizu Bleiburga u Austriji, na granici sa Slovenijom. Dana 15. maja Britanci su izručili sve zarobljenike jugoslovenskim oružanim snagama.

Uglavnom su izručeni pripadnici kvislinške Nezavisne države Hrvatske, ali i pripadnici slovenačkih i srpskih kvislinških jedinica, domobrani, četnici, ljotićevci i nedićevci.

Centar Simon Wiesenthal saopštio je danas da odavanje pošte “genocidnoj ustaškoj državi (NDH) nije samo uvreda za žrtve i njihove porodice, već i za sve one koji se protive zločinima koje su počinile ustaše”, navodi AP.

Desetine hiljada Jevreja, Srba i Roma, kao i Hrvata antifašista, stradale su u logorima smrti kojima su rukovodile ustaše, a masakr u Bleiburgu historičari smatraju osvetom pobjedničkih boraca partizana, odmah po okončanju rata.

Komemoraciju za ubijene pripadnike hrvatskih kvislinških snaga, među kojima je bilo i civila, tradicionalno u maju u Bleiburgu organizuje udruženje “Počasni blajburški vod”, uz pokroviteljstvo Sabora Hrvatske.

Sabor nije bio pokrovitelj komemoracije jedino u vrijeme hrvatske vlade lijevog centra od 2012. do 2015. godine.

Zbog pandemije korona virusa, ovogodišnja komemoracija bit će održana u subotu na tri lokacije, u Austriji, u Hrvatskoj i u BiH.

Najavljeno je da će centralnu komemorativnu ceremoniju u Sarajevu predvoditi nadbiskup kardinal Vinko Puljić.

Na zagrebačkom groblju Mirogoj bit će molitva i polaganje vijenaca, dok je na groblju u austrijskom Unterlojbahu planirana molitva šefa Hrvatske katoličke misije u Klagenfurtu, a kod spomenika na Blajburškom polju polaganje vijenaca.

Izvor: N 1