Cenić proziva “virusne” profitere: “Litru vode sa hlorom prodaju za 15 KM!”

0

Ekonomistica Svetlana _Ceni u izjavi za DW govorila je o lošem stanju BH ekonomije, ali i upozorila na pojavu nove vrste profitera – virusne profitera, koji, kako kaže – prodaju litar vode pomješane sa hlorom za čak 15 km. Prenosimo izjavu Svetlane Cenić u cijelosti:

„Naše društvo je u ovu globalnu krizu i ušlo kao već osiromašeno. Pad industrijske proizvodnje zabilježen je u posljednjem kvartalu 2019. godine. Nemamo srednje klase, imamo bogate i siromašne. Imali smo ratne i poratne profitere, sada ćemo imati i virusne profitere. Pa, ljudi moji, litar vode sa hlorom prodaje se za čak 15 KM”, kaže za DW Svetlana Cenić, ekonomski ekspert.

Sagovornica DW-a ističe kako je bh. ekonomija i prije pandemije korona virusa imala velike probleme.

„Prije svega, bh. ekonomija ima strukturalne probleme. Privreda je funkcionisala uprkos, a ne zahvaljujući vlasti. Kada pogledate šta su uradili entitetske vlade i Savjet ministara na ublažavanju posljedica po ekonomiju, to je premalo. Većinu zdravstvenih i pratećih potrepština mogu se proizvesti u BiH.

Mantili, deke, sapuni, ubrusi, sredstva za dezinfekciju…, sve to se uvozi, što je poražavajuće. Nedavno je blokirano usvajanje budžeta na državnom nivou, što je neobjašnjivo. Ova vlast je gora za bh. građane od koronavirusa. Građanima treba reći, čeka ih veoma težak period nakon što se odbranimo od ove pošasti. U Republici Srpskoj je u subotu (28. marta) uvedeno vanredno stanje i sadašnja vladajuća garnitura ima apsolutnu vlast, što nije dobro.

Vlast na svim nivoima će dugo vremena zloupotrebljavati korona virus, okrivljujući pandemiju za sve ekonomske kolapse koji slijede”, naglašava Cenić i dodaje:

„Slijede nam nova zaduženja, novi aranžmani s MMF-om. Moljakaćemo ovu instituciju, pristati na sve njihove zahtjeve, uzećemo nove kredite koje će vraćati generacije i generacije”.

BiH je u dobroj mjeri i ranije bila zavisna o dugogodišnjem aranžmanu s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF). U domaćoj javnosti ova se institucija doživljava na negativan način, kao neko ko isisava novac iz BiH, rekla je, između ostalog, Svetlana Cenić u izjavi za DW.