19.05.2024.
HomeNovostiČeka li nas poskupljenje brašna i pekarskih proizvoda?

Čeka li nas poskupljenje brašna i pekarskih proizvoda?

Za očekivati je da u narednom razdoblju dođe do skoka cijena pšenice, a samim tim se očekuju više cijene brašna, ističu mlinari, ali i poljoprivrednici iz BiH. Radenko Pelemiš, predsjednik Udruženja mlinara i pekara regije Bijeljina, kaže da je u prethodnom razdoblju zabilježen skok cijene pšenice te se i u narednom očekuje isti trend. – Ukoliko to poskupljenje ne bude drastično, pekari ne bi trebali podizati cijene svojih proizvoda – kazao je Pelemiš, pišu Nezavisne novine.

Prema njegovim riječima, u posljednje vrijeme došlo je i do poskupljenja goriva i to je sigurno utjecalo na samu proizvodnju. Zoran Kos, predsjednik Udruženja mlinara RS, kazao je kako je cijena brašna u posljednje vrijeme porasla od dva do četiri feninga po kilogramu. – Ukoliko dođe do porasta cijena pšenice, sigurno je da će i brašno poskupjeti, iako se s ovim sadašnjim cijenama pšenice ne može očekivati da dođe do poskupljenja brašna – kazao je Kos. Da je zabilježeno poskupljenje pšenice, ističe i Stojan Marinković, predsjednik Saveza poljoprivrednih proizvođača RS, koji kaže kako su u prethodnom razdoblju primjetne veće cijene te je ona sada 40 feninga po kilogramu.

Veće cijene pšenice mogu se očekivati i u Federaciji BiH, smatra i Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH, koji kaže da su prognoze takve da je pitanje dana kada će biti zabilježen rast. – Naravno da će cijena pšenice porasti, a samim tim očekujemo i poskupljenje brašna. Mi svu našu pšenicu izvezemo za mal novac i onda se bavimo uvozom – kaže Bićo. Prema njegovim riječima, u FBiH vreća brašna od 25 kg iznosi od 15 do 25 KM, ovisno od proizvođača i tipa brašna. Murisa Marić, izvršna direktorica Udruženja potrošača “Don” Prijedor, kaže kako je čim je došlo do poskupljenja goriva bilo za očekivati i veće cijene ostalih osnovnih životnih namirnica. Svako poskupljenje, dodala je, ogroman je udar na džep potrošača, a posebno zato što smo svjesni da ni mirovine, a ni plaće nisu išle gore, dok su režije inače previsoke.

 

 

 

 

nezavisne.com

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti