BURSAĆ PORUČIO ORGANIZATORIMA SFF-a: “Jeste li normalni, dopustili ste prezentaciju četničke serije i filma?!”

0

Nakon informacije da je na Sarajevo Film Festivalu danas promovisan film “Heroji Halijarda” reditelja Radoša Bajića, koji govori o “herojskoj” ulozi četnika u Drugom svjetskom ratu, oglasio se poznati bh. novinar i kolumnista Dragan Bursać.

– Ljudi, jeste li vi normalni??? Dopustili ste prezentaciju četničke serije i filma na Sarajevo Film Festivalu. Za one koji ne znaju “Heroji Halijarda” je četnička drama Radoša Bajića. Hoću da vjerujem kako je ovo neistina – napisao je Bursać.

Kako su ranije pisali srbijanski mediji, “Heroji Halijarda” su ratna drama inspirisana istinitim događajima,” neispričana priča o tragici jednog vremena, o herojstvu i beznađu, o prijateljstvu, žrtvovanju i plemenitosti, o ljubavi i dobroti…”.

Priča govori o tri brata Jovića i njihovoj porodici, razapetoj između suprotstavljenih ideologija. Dok se Mirko bori u odredima Jugoslovenske vojske u otadžbini, Sreten se pridružio partizanima, a najmlađi brat Ilija rastrzan je između dvije strane.

Reditelj i scenarista filma Radoš Bajić ističe da je želio da snimi “Heroje Halijarda” zato što je “zadivljen i inspirisan ovim veličanstvenim istorijskim događajem”.

 – Zato što je u trenucima potpunog beznađa, prepušten volji i milosti onih čije je sinove spasavao, ovaj jedinstveni poduhvat u leto 1944. godine na svojim plećima izneo srpski narod, predvođen Jugoslovenskom kraljevskom vojskom, koja se borila protiv nemačkih okupatora, ali i protiv nadolazećeg komunizma. Zato što me je u kolektivnoj nacionalnoj nesreći jednog naroda, u vrtlogu ratnih strahota i tragici vremena čiji su protagonisti članovi jedne tipične seoske porodice, zanimala monumentalnost operacije “Halijard”, ali mnogo više lična drama pojedinaca – rekao je ranije Radoš Bajić.

Bajić je inače i scenarista i režiser serije “Ravna gora” koja govori o četničkom vođi Draži Mihailoviću.