17.07.2024.
HomeNovostiBujice i razorene ceste u TK otkrile kriminal sa tankim slojevima asfalta,...

Bujice i razorene ceste u TK otkrile kriminal sa tankim slojevima asfalta, ali to nema ko da zakonski procesuira

 

Bujice i razorene ceste u TK otkrile kriminal sa tankim slojevima asfalta, ali to nema ko da zakonski procesuira.

u nekim dijelovima Tuzlanskog kantona i dalje stvara velike probleme stanovništvu. U Sapni je proteklih dana poplavljeno na desetine objekata, isto kao i u Kalesiji, gdje su stradali i stambeni, ali i pomoćni objekti. Štete su zabilježene i na području Tuzle, Gradačca i i Gračanice, gdje je, između ostalog, poplavljeno oko 30 hektara poljoprivrednog zemljišta. I dalje je najteže na području Teočaka, gdje je jučerašnje nevrijeme napravilo još veću štetu, pogotovo na putnoj infrastrukturi. Tamo je i danas bila naša ekipa.

Sanacija štete na stambenim objektima i putevima u Teočaku bila je uzaludna, budući da se identičan scenario u vezi sa poplavama ponovio i jučer. Bujice su opet nosile sve pred sobom. Fatka Čeliković iz Teočaka, priča nam, u bezizlaznoj je situaciji. Za samo 15 minuta ostala je bez svega.

„Vrata je izvalilo, sve je otišlo unutra. Otišla je garaža, otišla su drva. Vjerujte da nemam ništa u kući, nemam solanice da naspem soli, a kamoli šta drugo“.

Mensur Mujčinović iz Snježnice kod Teočaka, osim što je pomagao unesrećenom stanovništvu u svom kraju, od zasigurno sigurne smrti je spasio i svoga psa Brnju, koji je ostao zarobljen u vodi.

„Ja ga nosim za vratom i sad kad je on došao sebi kako treba, samo s dvije šape me zagrli i u me gleda, okrenu glavu i gleda me u oči. I ne pušta, isto kao kad te čovjek zagrlio“.

Štete na području Teočaka su višemilionske. Ekipe civilne zaštite su neprestano na terenu, ali njihov trud i rad, bar za sada, uzaludan je.

„U nedjelju se desila maltene repriza od četvrtka navečer, samo što ovaj put voda nije imala šta odnijeti kao prvi put, ali sve ono što su ljudi sanirali, nasuli – materijal je odnesen“, objašnjava načelnik Općine Teočak Tajib Muminović (SDA).

U nekoliko naselja u Kalesiji proglašeno je stanje prirodne nesreće zbog obilnih kišnih padavina koje su uzrokovale velike štete. Izlijevanje vode iz vodotoka i plavljenje objekata evidentirano je i u Gračanici, Gradačcu, Tuzli i Sapni.

„Preko podzide je udaralo i prebacivalo vodu. Eno, šupu mi plavilo i ćumez i drva – ima pet metara drva, kad nije odnijelo sve“, priča Rahima Ahmetović, stanovnica Sapne.

Poplavljeno je i nekoliko putnih pravaca na području Tuzlanskog kantona. Saobraćanje je na pojedinim dijelovima omogućeno jednom saobraćajnom trakom, a za puteve koji su zatvoreni, osigurani su alternativni pravci.

„Sve ekipe su na terenu, maltene i ne spavamo, pratimo situaciju kako bi obezbijedili neometan protok vode do mjesta gdje ona treba da bude, u slivovima“, ističe ministar trgovine, turizma i saobraćaja TK-a Denis Bećirović (DF).

Na nekoliko lokacija u Tuzlanskom kantonu zabilježeno je i pokretanje klizišta, dok odroni koje je donijela voda otežavaju odvijanje saobraćaja. Materijalna šteta koja je pričinjena mjeri se milionima. Najviše je stradala putna infrastruktura na lokalnom i regionalnom nivou. No, ono što je najbitnije je da nije bilo ljudskih žrtava.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti