24.05.2024.
HomeNovostiBudžeti: Federacija BiH od septembra neće imati novca ni za šta, a...

Budžeti: Federacija BiH od septembra neće imati novca ni za šta, a evo šta čeka RS

Dom naroda Parlamenta FBiH juče nije razmatrao korona-zakon, odnosno Prijedlog zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica izazvanih pandemijom koronavirusa. O njemu će se, kako je rečeno na sjednici, raspravljati u ponedjeljak.

Time su problemi brojnih privrednika još jednom prolongirani, a kritike na račun zakašnjelih poteza institucija, ali i same suštine ovog zakona, ne prestaju.

Politički analitičar Žarko Papić za BUKU kaže da Federaciju BiH  čekaju veoma teški dani, jer će potpuno finansijski krahirati zbog situacije izavane pandemijom.

„Imamo situaciju da od pojave korone u Federaciji BiH još nijedna mjera za pomoć privredi nije usvojena. A ne treba zaboraviti i kada se usvoji ‘korona zakon’, dva dana treba da se objavi u Službenom listu, pa potom slijede potezi institucija koje sve to treba da stave u pogon, što znači da se, i nakon usvajanja zakona, dva mjeseca ništa neće desiti, a već sada imamo zvaničan podatak da je blizu 25 000 otpuštenih radnika u Federaciji BiH. To zavodi za zapošljavanje, koji daju naknadu godinu dana od otpuštanja, finansijski ne mogu podnijeti i onda će se njihovi budžeti puniti na ovaj ili onaj način. Međutim, to ne može dugo trajati i budžeti će, prema mojoj procjeni, od septembra totalno krahirati, nezavisno od MMF-a, nezavisno od bilo kog novca, jer takav je pad javnih prihoda, jednostavno neće biti novca ni za šta“, istakao je politički analitičar Žarko Papić za BUKU.

Podsjetimo, „korona zakon“, koji je Predstavnički dom već odobrio, predviđa, između ostalog, subvencioniranje doprinosa za obavezna osiguranja, obustavu obračuna i plaćanja zatezne kamate na javne prihode, prekid svih upravnih, parničnih, vanparničnih i izvršnih postupaka za vrijeme stanja nesreće, kao i uspostavu Garancijskog fonda.

Šta čeka RS?

Prema posljednjim podacima Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske, otkaz je dobilo 1.800 radnika. To vjerovatno nije konačan broj onih koji su ostali bez posla, jer se pretpostavlja da mnogi radnici nisu bili ni prijavljeni, ali gledajući brojke, stiče se utisak da je u RS situacija puno bolja.

Da li je to istina i jesu li nadležne institucije u RS bolje odreagovale na ekonomsku krizu izazvanu pandemijom, više nam je rekao ekonomista Zoran Pavlović.

Polazeći od broja otpuštenih radnika, on kaže da je ovaj odnos FBiH i RS donekle i razumljiv, jer ne treba zaboraviti da Federacija ima i puno više privrednih subjekata koji su radili, pa je samim tim veći i broj onih koji zbog pandemije ne rade i koji su zbog toga bili prinuđeni otpuštati radnike.  Nadalje, u Republici Srpskoj se, zbog obećanja da će biti uplaćivane minimalne plate i doprinosi, mnogo subjekata odlučilo zadržati radnu snagu. Ipak, u ovom momentu, ono što je sporno jeste da nema jasnih informacija kada će i kome sve biti isplaćeno ono što je obećano.

“U ovom momentu ono što znam jeste da Privredna komora prikuplja liste firmi koje su bile i/ili su još uvijek u situaciji da ne rade u punom kapacitetu, ali ne znam da li su i samostalni privrednici – frizeri, obućari i ostali napravile liste svojih potreba za finansijskom podrškom. Nepoznanica je i da li su potrebe prezentovane Ministarstvu finansija, te u kojoj mjeri će sve to biti prihvaćeno i ispoštovano. A sve je moglo biti urađeno na vrlo transparentan način, samo da je definisana lista privrednih subjekata na nivou malih, srednjih i velikih preduzeća, te mikropreduzeća i samostalnih preduzetnika, da je svako od njih napravio plan svojih potreba za subvencijama koje su neophodne da se isplati minimalna plata i doprinosi. Ovog momenta to još niko nije napravio, niti je stavio na svoju web stranicu analizu koja je izvršena, jer bez takvih informacija, nemoguće je govoriti o iznosu novca koji je za to potreban. Tako da sve još uvijek stoji u domenu obećanja, ali bi puno jasnija situacija svima nama trebala da bude u vremenu koje slijedi, odnosno u narednih 10-15 dana”, zaključio je Pavlović za BUKU.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti