22.07.2024.
HomeNovostiBroj umrlih u svijetu od koronavirusa premašio 800.000

Broj umrlih u svijetu od koronavirusa premašio 800.000

 

Broj žrtava infekcije virusom korona u svijetu premašio je 800.000, a veliki broj zemalja pojačava restrikcije u pokušaju da se spriječi još jedan talas epidemije, javlja AFP.
U zemljama zapadne Evrope, posebno Španiji, Italiji, Njemačkoj i Francuskoj, bilježi se rekordan porast broja zaraženih koji nije viđen posljednjih nekoliko mjeseci.

U Aziji u Južnoj Koreji vlasti su su najavile nove restrikcije kako bi suzbile širenje virusa.

Širom svijeta, broj umrlih premašio je 800.000, a samo u posljednjih 17 dana umrlo je oko 100.000 ljudi.

Latinska Amerika je najgore pogođen region u svijetu, a više od pola ukupnog broja žrtava na svijetu registrovano je u SAD, Brazilu, Meksiku i Indiji.

Južna Koreja danas je pooštrila mjere restrikcije nakon što je u posljednja 24 sata registrovano 332 nova slučaja infekcije.

Italija, Njemačka, Španija i Francuska bilježe više od 1.000 zaraženih na dnevnom nivou.

U regionu grada Rima pregistrovan je rekordan broj oboljelih u posljednja 24 sata, a zvaničnici za to krive ljude koji se vraćaju sa godišnjih odmora.

– Većina tih zaraženih su mladi ljudi kod kojih simptomi nisu bili izraženi, ili su bili bez simptoma – rekao je glavni medicinski zvaničnik u Rimu Alesio Damato (D’Aamato).

On je apelovao na mlade ljude da ne misle da su nepobjedivi.

Južna i Sjeverna Amerika podnose najveću krizu u smislu širenja koronavirusa jer je ovdje broj umrlih jedna polovini svih smrtnih ishoda na svijetu.

Eksperti u SAD nisu sigurni da će Amerikanci biti disciplinovani da stave epidemiju pod kontrolu.

Zemlje Latinske Amerike zbrajaju mnogo veće i šire gubitke zbog pandemije. Ovaj region ne samo da ima najveći broj umrlih već se suočava i sa rastućim kriminalom i siromaštvom.

Prema podacima objavljenim na stranici “Worldometer”, u svijetu je sada zaraženo virusom korona 23.266.430 lica, dok je od posljedica infekcije umrlo 805.864.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti