19.06.2024.
HomeSvijetBroj stanovnika Zemlje nadmašio osam milijardi

Broj stanovnika Zemlje nadmašio osam milijardi

Ljudska vrsta je premašila brojku od osam milijardi, s dužim životnim vijekom koji nadoknađuje nižu stopu nataliteta, ali rast svjetske populacije nastavlja dugoročni trend usporavanja, saopćio je američki Biro za popis stanovništva.

Biro procjenjuje da je globalna populacija premašila tu cifru 26. septembra, datum za koji agencija tvrdi da ga je prihvatila s rezervom.

Ujedinjene nacije procjenjuju da je taj broj dostignut deset mjeseci ranije, nakon što su 22. novembar 2022. godine proglasile “Danom osam milijardi”, istaknuo je Biro za popis stanovništva u saopćenju.

Razlika je zbog toga što zemlje različito broje ljude – ili ih uopće ne broje. Mnogima nedostaju sistemi za evidentiranje rođenja i smrti. Neke od najmnogoljudnijih zemalja svijeta, kao što su Indija i Nigerija, nisu provele popise stanovništva duže od decenije, navodi biro.

Dok je rast svjetske populacije i dalje brz, sa šest na osam milijardi od početka milenija, stopa je usporena od udvostručenja između 1960. i 2000. godine, prenosi AP.

federalna.ba/Fena

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti