21.06.2024.
HomeNovostiBritanska parlamentarka Kearns: Nemojte sumnjati, propast Bosne je Putinova ambicija i moramo...

Britanska parlamentarka Kearns: Nemojte sumnjati, propast Bosne je Putinova ambicija i moramo djelovati odmah

U autorskom tekstu za Daily Express Alicia Kearns zastupnica u parlamentu Velike Britanije kazala je da su vrijednosti Zapada na udaru i da Rusija, između ostalog, urušavajući Bosnu i Hercegovinu želi dovesti do slabljenja NATO-a.

“Zapad je svaki dan na udaru. Naše vrijednosti slobode pojedinca, govora i uvjerenja, kao i samoopredjeljenja i demokratije, rizikuju da budu jednu generaciju udaljene od nestanka”, ističe autorica.

Kearns naglašava da u Africi i Aziji Kina finansira ogromne infrastrukturne projektne koje siromašne zemlje čine zavisnim od komunističkog režima dok Rusija gomila desetine hiljada vojnika na ukrajinskoj granici.

“A u kutku Evrope, zemlja prema kojoj imamo jedinstvenu historijsku dužnost, na rubu je propasti: Bosna. Nemojte sumnjati, propala Bosna je Putinova ambicija, jer bi sukob i nestabilnost u našem bliskom susjedstvu doveli do rastrojenog NATO-a i osnaženog Putina”, tvrdi Kearns.

Dodaje da je samo postojanje BiH delikatan čin balansiranja i sada Putin nastoji da uništi spomenutu ravnotežu zarad svojih interesa.

“Ranije ove godine, odlazeći visoki predstavnik Valentin Inzko, kriminalizirao je negiranje i veličanje genocida u zemlji. To je stvorilo problem Putinovoj marioneti u regionu, lideru bosanskih Srba Miloradu Dodiku”, ističe Kearns, te dodaje da on redovno negira genocid u Srebrenici.

“Podstaknut od strane svojih pristalica, Dodik je zaprijetio da će povući bosanske Srbe iz većine državnih institucija. Kada sam zadnji put razgovarala sa bosanskim ambasadorom, njegova poruka je bila jasna: Bosna je na rubu raspada i sukoba. Schmidt je isto rekao i UN-u”, piše Kearns.

Velika Britanija, naglašava Kearns, mora priznati da postoji problem i da je dužna očuvati teško stečeni mir.

“Ne samo za britanske vojnike koji su se tamo borili – uključujući neke od mojih kolega u Donjem domu i mnoge moje birače u Rutlandu i Meltonu – već i za sjećanje na sve one ubijene i koji danas žive s mučnim sjećanjima na mržnju i klanje”, piše u nastavku.

Kearns dodaje da Putin trenutnu situaciju obilato iskorištava i da Velika Britanija mora djelovati.

“Moramo povećati prisutnost Britanije (i svih članica NATO-a) u sjedištu NATO-a u Sarajevu i realizovati zajedničke vježbe širom Balkana. Također trebamo razmotriti sankcije protiv onih koji sistematski potkopavaju Dejtonski sporazum i formulisati međuvladinu strategiju za prevenciju zvjerstava koju vodi novoosnovani Centar za sukobe kako bi pokazao važnu ulogu koju može imati. I Rusija i Kina – kao i značajni unutrašnji akteri guraju koktel podjela i mržnje širom Bosne i Srbije”, naglašava Kearns.

U nastavku tvrdi da vlada britanije ipak djeluje, od pokretanja inicijative da se o BiH razgovara na ministarskom sastanku NATO-a sljedeće sedmicem do posjeta regionu u narednim sedmicama i angažmana sa Schmidtom i povezivanja sa saveznicima širom svijeta.

“Za dvije sedmice osigurala sam diskusiju u Parlamentu o teškoj situaciji u Bosni. Nadam se da će se naši glasovi pronijeti na Balkan i Rusiju, pokazujući odlučnost naših izabranih predstavnika da održe mir i spriječe nova krvoprolića. Imamo dužnost prema narodu Bosne, prema preživjelima rata i genocida i prema našim veteranima čija sjećanja na Bosnu bolno stoje. Moramo čvrsto stajati iza te dužnosti, i to moramo učiniti sada”, zaključuje Kearns.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti