12.06.2024.
HomeSvijetBritanija ukida korona mjere

Britanija ukida korona mjere

Vlada Velike Britanije najavila je u srijedu (19. januara) da će restrikcije koje su ponovo nametnute u decembru kako bi se ograničilo širenje varijante omikron, biti ukinute navodeći podatke koji pokazuju da su infekcije prešle vrhunac.

Smjernice kojima se savjetuje rad od kuće odmah su ukinute dok od sredine naredne sedmice nošenje zaštitnih maski neće biti obavezno, a neće biti potrebno pokazivati tzv. COVID propusnice za ulazak u noćne klubove.

Premijer Boris Johnson, koji se bori za svoju političku budućnost usred skandala zbog zabava sa osobljem tokom perioda zatvaranja, rekao je parlamentarcima da je “izvanredna kampanja za booster vakcine” omogućila da dođe do promjene.

Napomenuo je da je administrirano više od 36 miliona booster doza sa više od 90 procenata starijih od 60 godina koji su primili treću dozu a slučajevi infekcija su u opadanju nekoliko sedmica.

“Naši naučnici vjeruju da je izgledno da je prošao vrhunac omikron talala na nacionalnom nivou”, dodao je dok je upozorio da “pandemija nije prošla”.

“Ohrabrujem sve u zemlji da nastave sa mjerama opreza za koje znamo da pomaže”, rekao je Johnson.

Ima i onih koji tvrde da je rekalsiranje mjera vođeno time što britanski lider želi da udovolji kritičarima ljutim zbog otkrića da su on i njegovo osoblje prekršili pravila COVID zatvaranja pošto su pravili brojne zabave u Downin Streetu.

U roku od nekoliko sedmica, dnevni broj COVID slučajeva u Britaniji premašio je rekordnih 200.000 zaraženih početkom januara.

To je izvršilo značajan pritisak na državnu Nacionalnu zdravstvenu službu (NHS) u cijeloj zemlji i povećalo broj umrlih od COVID-a, koji se sada približava 153.000.

‘Živjeti s COVID-om’

Međutim, sa sve većim dokazima da omikron dovodi do manje teških oblika bolesti i oko 15 miliona primijenjenih doponskih lijekova otkad su uvedena dodatna pravila, hospitalizacije i smrtni slučajevi ostali su znatno ispod prijašnjih brojeva.

U međuvremenu, zaraze su u stalnom padu 2022., a u srijedu (19. januar) je objavljeno oko 108.000 novih slučajeva.

Podaci Statističkog zavoda pokazali su da su sedmični slučajevi pali za oko petinu.

“Koraci koje smo danas najavili predstavljaju veliku prekretnicu”, rekao je ministar zdravstva Sajid Javid na konferenciji za novinare u Downing Streetu kasnije u srijedu.

“Ali to nije kraj puta i ne bismo ovo trebali gledati kao cilj”, dodao je.

Tvrdeći da “moramo naučiti živjeti s COVID-om” na sličan način kao sa sezonskom gripom, Javid je rekao da će vlada u roku od nekoliko mjeseci postaviti dugoročni plan za život s korona virusom.

To bi na kraju moglo uključivati ukidanje obvezne samoizolacije za one koji su bili pozitivni na COVID-19, istaknuo je.

“Razumno je misliti, kao što živimo s gripom, na primjer, ne zahtijevamo od ljudi da se samoizoluju, već da ostanu oprezni”, dodao je Javid.

Izvor: AFP

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti