Brazil tvrdi da je amazonski soj virusa tri puta zarazniji

0

Soj korona virusa indentifikovan u brazilskoj Amazoniji možda je tri puta zarazniji, ali rane analize sugerišu da su vakcine i dalje efektivne, objavio je brazilski ministar zdravlja, bez pružanja dokaza za takve tvrdnje.

Pod pritiskom, dok novi soj virusa hara brazilskim Manausom tokom drugog vala zaraze, ministar zdravlja Eduardo Pazuello nastojao je uvjeriti zakonodavce da je val posljednjih mjeseci neočekivan, ali da dolazi pod kontrolu, piše Al Jazeera English.

Takođe je rekao na saslušanju u Senatu da će Brazil do juna vakcinisati polovinu populacije koja ispunjava uslove, a ostatak do kraja godine – ambiciozan cilj s obzirom da zemlja jedva ima garantovane doze za polovinu stanovništva.

Brazil je imunizaciju započeo vakcinama kineskog Sinovac Biotecha i britanske AstraZenece prije otprilike tri sedmice. Pazuello nije objasnio kako je analizirana njihova efikasnost protiv novog soja u Manausu.

Bez informacija o analizi

“Hvala Bogu, iz analize smo imali jasne vijesti da vakcine i dalje djeluju protiv ovog soja”, rekao je Pazuello. „Ali je zarazniji. Prema našoj analizi, triput je zarazniji. ”

Ministarstvo zdravlja, koje nije dostavilo informacije o bilo kojoj takvoj analizi, nije odmah odgovorilo na zahtjev za dodatnim informacijama.

Iz Instituta Butantan iz Sao Paula, koji se udružio sa Sinovcem u ispitivanju i proizvodnji kineske vakcine, rečeno je da su započete studije u vezi sa novim sojem iz Manausa, ali da neće imati rezultate za dvije sedmice.

Iz biomedicinskog centra Fiocruz u Rio de Janeiru, koji se udružio s AstraZenecom kako bi popunio i dovršio doze svoje vakcine razvijene sa Oxfordskim univerzitetom, rečeno je da proučavaju učinkovitost vakcine protiv amazonskog soja, da su uzorci poslani na Oxford i da se čekaju rezultati.

Manaus teško pogođen

Smješten duboko u amazonskoj prašumi, Manaus je teško pogođen brutalnim drugim valom slučajeva koji je hitne službe doveo do tačke prijeloma.

U gradskim je bolnicama u januaru ponestalo kisika, što je navelo saveznu vladu da isporučuje zalihe iz cijele zemlje u pokušaju da spasi ljude od gušenja.

Predsjednik Jair Bolsonaro umanjivao je opasnost smrtonosnog virusa, čak i kada  je obolio od te bolesti.

Njegova administracija je također optužena da je sporo djelovala u nabavci vakcina, što je odgodilo početak vakcinacije.

Zbog kašnjenja je 210 miliona stanovnika Brazila ranjivo na jednu od najgorih epidemija korona virusa na planeti.

Brazil je dosad prijavio više od 9,7 miliona slučajeva zaraze korona virusom s više od 236.000 smrtnih slučajeva od COVID-a 19 – jedino SAD ima više, pokazuju posljednji podaci Univerziteta Johns Hopkins. Započeta je kampanja vakcinisanja, ali do sada je vakcinu primilo samo oko 0,5 posto stanovništva.