24.07.2024.
HomeNovostiBratski zagrljaj: Vučić bježi od EU, Putinova televizija, koja je svuda zabranjena,...

Bratski zagrljaj: Vučić bježi od EU, Putinova televizija, koja je svuda zabranjena, otvara prestavništvo u Srbiji

Riječ je o televizijskoj postaji kojoj je EU zabranila emitiranje zbog “poticanja i podrške ruskoj agresiji” na Ukrajinu, objavio je portal Nova.rs.

Da je u pripremi otvaranje RT-a potvrdila je i glavna i odgovorna urednica ruskog portala “Sputnjik” Srbija Ljubinka Milinčić.

“Da, tačno je. Neće sada početi raditi u Srbiji, nego se priprema”, rekla je Milinčić.

Vijeće EU je još u martu obustavilo medijsko distribuiranje ruskih državnih kanala RT i Sputnjik na teritoriji cijele Unije, a sankcije – prema medijskim izvještajima – pokrivaju sva sredstva za prijenos, poput kablovske, satelitske, IPTV, TV platforme, web stranice i aplikacije, a suspendirane su sve relevantne licence, ovlasti i dogovori o distribuciji.

U Bruxellesu su ocijenili da su ta dva medija važni instrumenti u “poticanju i potpori ruske agresije” protiv Ukrajine i da predstavljaju “značajnu i izravnu prijetnju javnom redu i sigurnosti EU”.

Zastupnik Europskog parlamenta Klemen Grošelj ocijenio je za portal Nova.rs da je otvaranje ruske državne televizije RT u Srbiji “još jedan pokazatelj da Aleksandar Vučić udaljava državu od EU”.

“To je za mene užasna vijest. To pokazuje kako Vučić sve više prestaje biti proeuropski političar i postaje suprotno od toga. Nažalost, to je realnost koju imamo u Srbiji”, navodi Grošelj.

On tvrdi da su, tokom posljednje rasprave u EP-u, pojedini zastupnici predlagali da se u izvješću o Srbiji predloži i blokada pristupnih pregovora i financijske podrške.

“Poslije ovakvih stvari koje čujem, to će se vjerojatno na jesen pojačati. Ako se situacija u Ukrajini dodatno zaoštri, izvjesno će doći i do službenog poziva EP-a na zamrzavanje pregovora i financijskih sredstava iz EU za Srbiju”, ocijenio je slovenski europarlamentarac, naglasivši da je veoma teško opravdati poziciju Srbije.

(Index.hr)

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti