13.06.2024.
HomeNovostiBranimir Glavaš osuđen na sedam godina zatvora zbog ratnog zločina nad osječkim...

Branimir Glavaš osuđen na sedam godina zatvora zbog ratnog zločina nad osječkim Srbima

Branimir Glavaš i suoptuženici za ratni zločin nad osječkim Srbima 1991. proglašeni su krivima u nepravomoćnoj presudi u ponovljenom suđenju.

Za ratni zločin protiv civilnog stanovništva te ubijanje i nečovječno postupanje prema civilima – šest muškaraca i jednoj ženi koji su odvođeni i ubijeni na rijeci Dravi – Branimir Glavaš osuđen je na sedam godina zatvora, Gordana Getoš Magdić na četiri godine, a Dino Kontić je dobio tri godine kao i Zdravko Dragić.

Nepravomoćnu presudu bivšem političaru koji je najprije bio u HDZ-u, a potom osnovao i vlastitu stranku te njegovim suoptuženicima objavio je predsjednik sudskog vijeća Dražen Kevrić.

Glavaš i njegovi suoptuženici ponovili su sredinom januara ove godine na zagrebačkom Županijskom sudu da nisu krivi za ratni zločin nad osječkim Srbima 1991. u slučajevima za koje je optužnica izmijenjena zbog smrti dvojice optuženika – Ivice Krnjaka i Tihomira Valentića.

Uz Glavaša, krivnju za ratni zločin odbacili su Dino Kontić, Zdravko Dražić i Gordana Getoš Magdić kojoj je sud odbacio prijedlog za izdvajanje njezinog iskaza iz osječke policije kao nezakonitog dokaza.

Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo odbacilo je u novembru 2021. kaznenu prijavu koju je Glavaš podnio protiv nekadašnjeg krunskog svjedoka Krunoslava Fehira zbog ubojstva Čedomira Vučkovića u Osijeku u avgustu 1991. godine.

Fehir je tokom prvog suđenja Glavašu bio krunski svjedok tužiteljstva s obzirom da je u dobi od 16 godina u avgustu 1991. kao pripadnik tzv. Prištapske bojne, među ostalim, bio svjedokom mučenja Čedomira Vučkovića kojega su tjerali da pije kiselinu iz akumulatora u jednoj od garaža tadašnjeg Sekretarijata za narodnu obranu u centru Osijeka.

Na ponovljenom suđenju Fehir više nije imao status krunskog nego običnog svjedoka, a Glavaš njegovo svjedočenje smatra lažnim. Štaviše, upravo njega smatra odgovornim za Vučkovićevo ubojstvo, zbog čega ga je i prijavio, a prijavu je potkrijepio i nalazom sudskomedicinskog vještaka Đorđa Alempijevića iz Beograda, koji je ustvrdio da su za Vučkovića kobni bili hici koje je u njega ispalio Fehir, a ne ispijena kiselina.

Odbacivanje Glavaševe prijave je ponukalo Fehira da protiv Glavaša podnesu kaznenu prijavu za lažno prijavljivanja kaznenog djela.

Na prvom suđenju Glavaš i ostali osuđeni su na višegodišnje za zatvorske kazne, ali je pravomoćnu presudu ukinuo Ustavni sud. Glavaš je do tada odradio i većinu osmogodišnje kazne u zatvorima u BiH gdje je otišao uoči izricanja prve presude.

No Ustavni sud je u januaru 2015. ukinuo pravomoćnu osuđujuću presudu te je suđenje Glavašu i njegovim suoptuženicima ponovno započelo 2017., a koje je još jednom iz početka krenulo u novembru 2021.

federalna.ba/Jutarnji.hr

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti