19.06.2024.
HomeNovostiBranimir Glavaš nakon presude u Hrvatskoj pobjegao u BiH: "Za svaki slučaj....

Branimir Glavaš nakon presude u Hrvatskoj pobjegao u BiH: “Za svaki slučaj. Što je budali i sucu u glavi nikada se ne zna…”

– Za svaki slučaj. Što je budali i sucu u glavi nikada se ne zna – napisao je uz objavu kako se nalazi u Drinovcima.

Podsjetimo, Glavaša je Županijski sud u Zagrebu na ponovljenom suđenju u slučajevima ‘selotejp‘ i ‘garaža‘ nepravomoćno osudio na sedam godina zatvora za ratni zločin nad osječkim Srbima 1991. godine.

Uz njega je osuđena i Gordana Getoš Magdić na četiri godine, a Dino Kontić i Zdravko Dragić su dobili tri godine. Teretili su ih za ratni zločin protiv civilnog stanovništva te ubijanje i nečovječno postupanje prema civilima – šest muškaraca i jednoj ženi koji su odvođeni i ubijeni na rijeci Dravi.

Nakon što mu je je izrečena presuda Glavaš je sucu rekao: ‘Sram Vas bilo, nabijem na k**ac Vas i Vaš sud’ te je izašao iz sudnice.

Njegov odvjetnik i sin, Filip Glavaš, u utorak navečer nije odgovarao na pozive novinara.

Nakon presude je bio upitan odlazi li Branimir Glavaš u Bosnu i Hercegovinu, čije državljanstvo ima uz hrvatsko i kamo je pobjegao prije izricanja prve presude 2009. te služio zatvorsku kaznu, Filip Glavaš je tada odgovorio da je ta odluka na njegovom ocu.

Obrazlažući visinu kazne izrečene Branimiru Glavašu sudac je rekao kako je olakotna okolnost za Glavaša prijašnja neosuđivanost te njegov golemi doprinos Domovinskom ratu iz kojega je izašao kao general HV-a, da se slučaj “garaža” dogodio nakon pada Vukovara dok su u Osijeku bili nervoza i psihoza. Također, Glavaš i ostali optuženi u 14 godina od objave prve presude nisu počinili ni jedno kazneno djelo pa se događaji za koje se terete mogu opisati kao situacijski delikt. Otegotna je težina djela prema civilima koji su pogubljeni nedužni, i to unutar dva mjeseca. Gordani Getoš Magdić sudsko vijeće uzelo je u obzir priznanje kao olakotnu okolnost jer je njezin iskaz pridonio rasvjetljavanju ovih događaja. To je olakotno bilo i Dragiću, dok je Kontić osuđen za samo jedno kazneno djelo pa nije dobio strogu kaznu.

Iako je nepravomoćno osuđen na sedam godina zatvora, Glavaš je izašao slobodan, a prema pojašnjenju suca, istražni zatvor Glavašu nije određen zbog odluke Ustavnog suda iz 2015. prema kojoj je već odslužio pet godina, dva mjeseca i 27 dana kazne.

Glavaš je i nakon prve presude 2009. otišao u BiH gdje je i odslužio dio tadašnje kazne.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti