Brammertz: Presuda Simatoviću i Stanišiću je dokaz da se nije radilo o građanskom ratu nego međunarodnom sukobu

0

Serge Brammertz, glavni tužitelj Međunarodnog rezidualnog mehanizma je nakon presude Franku Simatoviću i Jovici Stanišiću kazao da je presuda pokazala da se nije radilo o građanskom ratu nego o međunarodnom sukobu.

“Ovo pokazuje da se nije radilo o građanskom ratu nego međunarodnom sukobu u kojem je veliku ulogu igrali politička rukovodstva susjednih zemalja”, kazao je Barammertz nakon što su Simatović i Stanišić osuđeni na po 15 godina zatvora.

Ukazao je da je najznačajniji dio presude onaj o udruženom zločinačkom poduhvatu koji je pokrio velike dijelove Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Pohvalio je svoj tim za koji je rekao da je uradio fantastičan posao i da nikad nisu gubili nadu da će oni koji su krivi za zločine da će biti i osuđeni.

“Kada je zatvoren MKSJ i Sud za ruandu, i kad je stvoren mehanizam, svi su mislili da je to kraj napora UN-a i podupiranja pravde. Mislim da smo jasno pokazali sa našim uredom u Aruši i ovog ureda, da je ključan uloga nas u ovom trenutku bila, da iako je međunarodna kaznena pravda spora na koncu će biti uhapšeni osuđeni oni koji trebaju biti”, kazao je Brammertz.

Rekao je da iako je ovo zadnja odluka ove vrste, da će se rad nastaviti jako dugo i da ima još mnogo predmeta koji se tiču ratnih zločina u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Hrvatskoj.

“Poseban problem je da se osumnjičeni ne izručuju u susjedne zemlje i ima na stotine počinitelja zločina koji su u Srbiji ili Hrvatskoj u bijegu. ne želimo da izbjegnu pravdu i nastavit ćemo podržavati naše kolege”, poručio je Brammertz.