16.04.2024.
HomeNovostiBračnom paru iz Tuzle ukupno šest godina zatvora zbog utaje poreza

Bračnom paru iz Tuzle ukupno šest godina zatvora zbog utaje poreza

Naime, Kantonalni sud u Tuzli je na osnovu optužnice Tužilaštva Tuzlanskog kantona donio osuđujuću prvostepenu i nepravosnažnu presudu za 52-godišnjeg Muhameda Mešanovića i 45-godišnju Esmeraldu Isabegović-Mešanović zbog produženog krivičnog djela porezne utaje i izrekao im kazne zatvora u trajanju od po tri godine.

Iz Tužilaštva TK podsjećaju da se njihovom optužnicom Mešanovići terete da kao saučinitelji i odgovorne osobe u firmi Duero d.o.o. Tuzla u periodu od početka 2011. do decembra 2015. godine, u namjeri da za firmu izbjegnu plaćanje poreza propisanih poreznim zakonodavstvom u FBiH, Poreskoj upravi FBiH nisu dostavljali podatke za utvrđivanje iznosa poreskih obaveza za veći broj osoba angažovanih na privremenim i povremenim poslovima u firmi.

“Suprotno odredbama Zakona o porezu na dohodak FBiH optuženi u glavnoj knjizi firme nisu iskazali isplate izvršene fizičkim osobama te nisu izvršili obračun i Poreskoj upravi FBiH prikazali i platitli pripadajuće poreze, doprinose i naknade u periodu od pet godina, u ukupnom iznosu većem od 362.000 KM”, naveli su iz Kantonalnog tužilaštva u Tuzli.

Nakon što sud dostavi pismeni otpravak presude ovo tužilaštvo će razmotriti da li će se na prvostepenu presudu izjaviti žalba.

Izvor: klix.ba

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti