14.04.2024.
HomeNovostiBošnjački klerikalizam i politikantstvo: Kako Kavazović spašava Bakira, i kako je Nikšić...

Bošnjački klerikalizam i politikantstvo: Kako Kavazović spašava Bakira, i kako je Nikšić “otkačio” Kavazovića

Kao što je prvi izvijestio The Bosnia Times u Sarajevu je jučer, na inicijativu i poziv reisu-l-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, održan sastanak najviših državnih i političkih predstavnika Bošnjaka.

Ovu informaciju danas je potvrdio portal Preporod.info, kao zvanično glasilo Riajseta IZ u BiH.

Iz reda političkih ličnosti sastanku su prisustvovali bošnjački član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović, te predsjednici SDA, SDP-a, SBB-a i NIP-a, Bakir IzetbegovićNermin NikšićFahrudin Radončić i Elmedin Konaković.

Uz reisu-l-ulemu, sastanku je prisustvovao i predsjednik Sabora IZ.

Safet Softić, zamjenik reisu-l-uleme Enes ef. Ljevaković, član Rijaseta Razim Čolić, muftija banjalučki Nusret ef. Abdibegović, muftija tuzlanski Vahid ef. Fazlović, muftija mostarski Salem ef. Dedović i glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Srebrenica Damir ef. Peštalić.

Iz Srebrenice, kao politički angažirane ličnosti, sastanku su prisustvovali Alija TabakovićĆamil DurakovićSadik Ahmetović i Hamdija Fejzić.

Ovakav sastav prisutnih uvjetovan je prije svega temom Bošnjaka, a to je pozicija i uvjeti života povratnika na područje RS, sa posebnim osvrtom na područje zone genocida oko Srebrenice.

Sastanak je, nakon dvosatnog razgovora i analize različitih aspekata teme koja je postavljena pred prisutne, rezultirao Izjavom koju su potpisali politički akteri koji su se obavezali na zajedničko djelovanje u cilju poboljšavanja uvjeta života povratnika u RS.

Međutim, kako saznaje The Bosnia Times, lider SDP-a Nermin Nikšić odbio je potpisati, kako je formalno nazvana, „Izjavu o zajedničkom djelovanju u cilju poboljšavanja uvjeta života povratnika u RS. “

OČI U OČI SA REISOM

The Bosnia Times je uspio u međuvremenu doći do stenograma govora Nermina Nikšića koji zavređuje posebnu pažnju.

“Drago mi je da smo se okupili.

Da se pogledamo malo u oči.
Hvala vam da ste tražili da govorimo otvoreno.
Moram priznati i da mi godi da ponekad dobijem ovaj patriotski certifikat jer sam u kampanji čas četnik, čas ustaša, ruski plaćenik, a i nakon kampanje kada zatreba botovi, pokazuju zavidnu maštu.

Volio bih da budemo iskreni kako to uvaženi Reis reče i da otvoreno govorimo o problemu Srebrenice, povratnika, a isto tako i prema ostalim problemima u Bosni i Hercegovini.
Prije nego progovorim o onome zbog čega smo se ovdje bar formalno okupili dužan sam mali uvod…

Bilo je dosta ovdje prisutnih na posljednjem sastanku u Srebrenici gdje sam se izvinuo zbog sramote koju je prvo sebi, a onda i svima nama u SDP-u nanio Bego Bektić.
Tada sam pred svima pitao Ćamila, Sadika i Zulfu da li sam ja ili SDP odstupio milimetra od dogovora i obećanja koje sam im dao na sastancima koje smo imali u Holiday Inu. Meni je dovoljna satisfakcija, njihov odgovor da nismo, a jasno mi je da će SDA i njeni plaćeni botovi to uvijek izvuči kada budu sebe pravdali. Uostalom, u ponedjeljak na federalnoj TV je gospodin Izetbegović ponovno rekao kako je SDP u Srebrenici pomogao SNSD.

Drago mi je da hoćemo biti otvoreni, ali nemojte da budemo jednostrani, pa je li se iko očitovao o krađi glasova, kako 2018., tako i sada u cijeloj BiH, a da ne kažem u Mostaru čak i u okviru liste Koalicije, a da ne govorim kako su krali SDP. Ja vam sada mogu bez problema dokazati da smo i sa ovim rezultatom mogli imati gradonačelnika koji nije iz HDZ-a ili da se rotiraju. To ipak nije tema. Ali, ponavljam, ako hoćete jasno ću vam dokazati.
A sad ću o pitanju Srebrenice i ponuđenog nam teksta zajedničke izjave.

Ne znam ko je autor teksta, iako iz maila koji sam dobio ne vidim da je dostavljen ikome od učesnika, ali jeste Azri Efendić Eminović i Zlatku Lagumdžiji.

Ne bih htio nikoga uvrijediti, ali izjava kao da je pisana samo da još jednom zamažemo oči tim ljudima i da ih još jednom svjesno prevarimo.

Nije mi jasno da li želimo pomoći povratnicima ili želimo dodatno radikalizirati stanje. Tvrdnja “da se nije odustalo od dalje fizičke eliminacije Bošnjaka i Islamske zajednice” sigurno neće pomoći nijednom povratniku. Na stranu pitanje kako je moguće fizički eliminirati Islamsku zajednicu.

Posebno je pitanje zašto o ovim političkim temama potpisujemo zajedničku izjavu sa Islamskom zajednicom. Ja koliko znam ne postoji demokratska zemlja u svijetu za koju bi mogli navesti primjer da stranke potpisuju sporazum o političkom djelovanju sa vjerskom zajednicom.

Stranke mogu MEĐUSOBNO potpisati sporazume o saradnji i podršci vjerskoj zajednici/zajednicama.

Možemo se obavezati da ćemo poduzeti određene političke korake na zaštiti prava vjerske zajednice, ali potpisivati sporazume o političkom djelovanju s vjerskom zajednicom to nije moguće. Hoće li onda sutra to uraditi i HDZ s katoličkom ili SNSD i SDS sa pravoslavnom.
Mislim da bi ovakav sporazum stranaka čiji su predsjednici Bošnjaci sa IZ bio novi udar, pucanj u Bosnu i Hercegovinu koji je može dokrajčiti, i to baš u Sarajevu. Ako stranke sa sjedištem u glavnom gradu potpišu jednostran politički sporazum sa IZ, to u potpunosti opravdava i potvrđuje argumentaciju neprijatelja države o Sarajevu kao bošnjačkom, a ne bosanskohercegovačkom glavnom gradu.

SDP je konkretno pomogao povratnike uvijek kad smo bili u vlasti.

Vi znate da smo u vrijeme kad sam vodio Vladu osigurali 300.000 KM za obnovu Ferhadije u Banja Luci. Naravno, nisam dobio poziv za otvaranje jer ipak nismo svi ravnopravni kad je u pitanju i IZ.

U vrijeme te Vlade 2012. godine za načelnika Srebrenice izabran je Ćamil Duraković, pored ostalog zahvaljujući pomoći vlade FBiH. Tada smo sjednicu federalne vlade održali u Srebrenici, pokrenuli projekte, doveli firme da otvore pogone i zaposle povratnike, donijeli zakone u kantonima da se povratnici mogu liječiti i kada se vrate u svoja mjesta. Organizirali smo instruktivnu nastavu iz bosanskog jezika za djecu povratnika. Kad ima političke volje može se i ne može to spriječiti ni vlast u RS.

Ja neću pitati zašto se ovo nije radilo od 2015-te godine do danas.

Kao da sam dobio vaša pitanja, Reis efendija, na koja apsolutno imate pravo.
Smatram kako moramo konačno pokazati da smo spremni sistemski riješiti pitanje povratnika, pa eto baš dobro da krenemo od Srebrenice.

SDP je pripremio i zajedno sa svojim partnerima iz Četvorke, ponudio Zakon o podršci povratnicima u Srebrenicu koji podrazumijeva izradu godišnjeg plana i programa razvoja i izdvajanje finansijskih sredstava za realizaciju. Novac se raspodjeljuje putem Ureda koji će voditi Srebreničani, a sve pod nadzorom Ureda za borbu protiv korupcije KS.
Zakon je koncipiran tako da se provedba NE MOŽE BLOKIRATI iz RS.

Zakon sadrži Ekonomske mjere: refundiranje 50% doprinosa na plate za sve uposlene povratnike, ako se uključi federacija može i 100%, što je značajno rasterećenje za poslodavce i privući će sigurno poslodavce. Podrškom u novčanim sredstvima i materijalno-tehničkim sredstvima, te otkupom proizvoda obrtnika i poljoprivrednika, sve u okviru godišnjeg plana i programa razvoja.

– Besplatno zdravstvo u svim ustanovama čiji je osnivač KS;
– Besplatno visokoškolsko obrazovanje, uključujući postdiplomske studije + smještaj u studentskim domovima (uslov da minimalno 5 godina ne mijenjaju prebivalište), a 50% školarine za doseljene mlade ljude iz KS;
– besplatna pravna pomoć i vođenje postupaka u svim tužbama povezanim sa genocidom pred domaćim i međunarodnim sudovima;
– Podrška višečlanim porodicama – za porodice sa 3 i više djece mjesečna subvencija od 15% prosječne plate u FBiH (za troje djece je to 45% = cca 450 KM, što je više od minimalne plate u FBiH – značajna finansijska pomoć)
– porodiljama jednokratna pomoć od dvije prosječne plate u FBiH;
– finansiranje stambenog zbrinjavanja za deficitarna zanimanja (liječnici, nastavni kadar, pojedina specifična stručna zanimanja i sl.);
– finansiranje istraživanja genocida u BiH i njegovih posljedica koje će vršiti Univerzitet u Sarajevu.

Ovo su konkretne mjere koje možemo usvojiti i u drugim kantonima, dobiti podršku općina i gradova za taj fond, te ukoliko su spremi podržati u federalnoj vladi onda to proširiti i na ostale povratnike u RS, razmišljajući o tome da postoje i povratnici u Federaciju. Obavezati se o izdvajanju određenog procenta budžeta, jer iznos od 150 miliona nije bio realan ni kad smo imali najbolje prihode, a pogotovo to nije u vrijeme pandemije i pada prihoda.

SDP će učestvovati u svim aktivnostima koje će voditi u pravcu zaštite i pomoći povratnicima, stvaranja uslova za održiv opstanak. Nikada nećemo gledati jesmo li pozicija ili opozicija i evo javno obećavam sve što na ovom fonu dođe u parlamente u kojima sjede SDP-ovi zastupnici podržat ćemo.

Ovu izjavu ne mogu potpisati iz političkih razloga čak i da nemam primjedbi na tekst:

– SDP je multietnička politička partija, sa članovima u cijeloj Bosni i Hercegovini, pripadnicima svih naroda i neprimjereno je da se svrstavamo u bilo koji nacionalni blok
– Trebaju li nama ljudi nebošnjaci Srbi i Hrvati koji se ne libe reći da je u Srebrenici bio genocid ili da je bio UZP, kojima je 1. mart dan nezavisnosti, koji priznaju Bosnu i Hercegovinu kao svoju državu

– Neću da sumnjam u dobru namjeru organizatora ovog skupa i autora izjave, ali isto tako nije primjereno da mi bacamo pojas za spašavanje SDA u situaciji kada su oni omogućili HDZ-u u Federaciji, a SNSD-u i HDZ-u na državnom nivou apsolutnu moć za blokiranje svih procesa
– Nama je cilj jačanje države čiji politički centri su parlament i predsjedništvo, a ne Rijaset, uz dužno poštovanje.
– Smatram da IZ mora ostvariti sva prava koja joj pripadaju, kao i svi muslimani pojedinačno, kao i sve druge vjerske zajednice i pripadnici tih zajednica, kao i svi povratnici
– Za mene je Bosna i Hercegovina jedna nacija sa tri većinska naroda koji su naši, bosanskohercegovački, autohtoni. Sporazumom o političkom programu sa IZ ili bilo kojom drugom vjerskom zajednicom odrekli bi se ideje jedinstvene države jednakopravnih građana, a time bih ubio svaku šansu za multietničku SDP, možda je pretenciozno i multietničku Bosnu i Hercegovinu.“, rekao je Nikšić.

„CRVENI ŠEJTAN“

Ovo je jedini relevantan govor koji je izrečen na ovom skupu, tako da ostale sagovornike ne treba ni citirati.

Pored rečenog jasno je da je Nikšić uočio novu klopku koju su mu bili priredili Zlatko Lagumdžija i Bakir Izetbegović.

Lagumdžija je poput „crvenog šejtana“ bio pokušao izazvati raskol u SDP-u i izmanipulirati Ivu Komšića i Miru Lazovića da napuste SDP i pridruže mu se u formiranju Pokreta socijalne pravde i demokratije. Iako se ta inicijativa izjalovila, ona je doprinijela da se lahkomisleni i naivni Enver Bijedić odluči napustiti SDP i formirati novu stranku.

Bijedić je završio u zatvoru, a Lagumdžija još uvjek „popuje“ reisu i nudi svoje zavjereničke usluge Bakiru izetbegoviću.

The Bosnia Times

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti