15.04.2024.
HomeNovostiBosanci imaju najstariji vozni park u Evropi: Prosječna starost vozila je 17...

Bosanci imaju najstariji vozni park u Evropi: Prosječna starost vozila je 17 godina, a petina ih je starija od 26 godina

Na putevima Bosne i Hercegovine voze se najstariji automobili u Evropi, kaže zvanična statistika. Dok je prosječna starost automobila u Evropskoj uniji 12 godina, u Bosni i Hercegovini prosječna starost četvorotočkaša je 17, a gotovo petina je starija od 26 godina.

Prema zvaničnoj statistici, putevima BiH krstari preko milion putničkih automobila. Od tog broja, tek oko 27 000 staro je od 2 do pet godina. s druge strane, petinu voznog parka u našoj zemlji čine vozila stara preko 26 godina.

Iz BIHAMK-a kažu da je situacija bolja nego prošle godine, ali daleko od dobre.

“38% vozila je starije od 23 godine. Prema prikupljenim podacima za proteklu godinu možemo zaključiti da je prosječna starost vozila u BiH 17 godina, što je, kad uporedimo s godinom ranije, bolje, jer je 2022. prosječna starost bila 19 godina”, kaže Silma Muminović iz Sektora za preventivu i obrazovanje BIHAMK-a.

Vozila starih do dvije godine svega je jedan posto, dok u našoj zemlji ima oko 10% vlasnika vozila starih od pet do deset godina.

“Bude i vozila sad 30 i više godina, sa početka 90-ih. Golf dvojke imate popularan model na našim prostorima, pojavi se poneki, ali je sve manje. Neko pravilo je što je auto mlađe to je i bolje stanje vozila, mada ne mora da znači, u suštini stvar je na vozačima i vlasnicima vozila. Odgovornost prema vozilu je glavna stvar”, ističe šef servisa automobila Miljan Janjić.

S druge strane, starost vozila je faktor koji utiče i na bezbjednost u saobraćaju i učestalost saobraćajnih nezgoda, ali nije presudan činilac, kažu stručnjaci.

“Sve je povezano. Isto tako i vozači, imamo saobraćajnu kulturu koju negdje vidimo, ne vidimo, gdje smo očevici svega toga. Sve je svijest čovjeka, odnosno vozača”, navodi vlasnik autoškole Miroslav Josić.

“Najmlađa” vozila u Evropi, čija je prosječna starost oko 8 godina, voze Austrijanci, Irci i Danci, a u regionu Slovenci, sa prosječnom starosti četvorotočkaša od 12 godina.

 

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti