01.03.2024.
HomeSvijetBorrell uzdrmao svijet strašnom istinom: Izrael je finansirao Hamas kako bi oslabio...

Borrell uzdrmao svijet strašnom istinom: Izrael je finansirao Hamas kako bi oslabio palestinske vlasti

Josep Borrell, visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku politiku, optužio je Izrael da finansira Hamas kako bi oslabio palestinsku vlast Fatah.

U oštrim komentarima izrečenim tokom govora na Univerzitetu Valladolid u Španiji, Borrell je također optužio premijera Benjamina Netanyahua da je lično izbacio iz kolosijeka svaki pokušaj rješavanja desetljećima dugog izraelsko-palestinskog sukoba.

“Loša vijest je da Izrael, posebno njegova vlada, u potpunosti odbija, a jučer je Netanyahu to ponovno rekao kao da je anticipirao moje današnje riječi, prihvatiti rješenje (dvije države) koje je on lično bojkotovao u prošlih 30 godina”, rekao je Borrell.

Njegove otvorene riječi došle su samo dan nakon što je Netanyahu ukorio pozive Washingtona da se uspostavi palestinska država nakon rata i smanji izraelska vojna ofanziva u Gazi.

“Vjerujemo da rješenje s dvije države treba nametnuti izvana kako bi se donio mir. Ali insistiram, Izrael je, nastavljajući odbacivati ovo rješenje, otišao toliko daleko da je sam stvorio Hamas. Da, Hamas je financirala izraelska vlada u pokušaju da oslabi palestinske vlasti predvođene Fatahom”, objasnio je Borrell.

Borrell je prethodno opisao dvije države kao najbolju sigurnosnu garanciju za Izrael.

Tokom svog posjeta Libanu ranije ovog mjeseca, prvi diplomat Unije rekao je da je stvaranje palestinske države “jedino održivo rješenje koje može donijeti mir i sigurnost za Izrael i Palestinu”.

Ali tokom govora u petak, Borrell se žalio kako “svi osim izraelske vlade” pozivaju na rješenje.

Od izbijanja sukoba na Bliskom istoku prošlog oktora, Borrell je predvodio pozive EU na deeskalaciju neprijateljstava. Također je pozvao na humanitarne stanke u opkoljenom Pojasu Gaze kako bi “evoluirale” u trajni prekid vatre koji bi omogućio početak političkih mirovnih pregovora.

“Ako snažno ne interveniramo, spirala mržnje i nasilja nastavit će se iz generacije u generaciju, od sprovoda do sprovoda, kada bude raslo sjeme mržnje koje se danas sije u Gazi”, rekao je Borrell publici u Španiji.

U svom govoru, održanom prilikom primanja titule Doctor Honoris Causa, Borrell se također namjerio na ekstremističke izraelske doseljenike na Zapadnoj obali.

“Međunarodna zajednica ih (doseljenike) smatra ilegalnima, ali nije učinila ništa da se pozabavi ovom nezakonitošću”, rekao je Borrell, dodajući da su doseljenici danas “nasilniji” nego prije izbijanja sukoba 7. oktobra.

Evropska služba za vanjsko djelovanje (EEAS), diplomatski ogranak bloka na čelu s Borrellom, razmišlja o primjeru SAD-a i Ujedinjenog Kraljevstva u sankcioniranju doseljenika odgovornih za nasilje na Zapadnoj obali.

Međutim, prema diplomatskim izvorima, malo je vjerovatno da će ministri vanjskih poslova odobriti planirane sankcije doseljenicima kada se u ponedjeljak okupe u Briselu​

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti