Borell je rekao da glorifikaciji ratnih zločinaca i pokušaji revidiranja historije nemaju mjesta u Evropskoj uniji.

Zoran Tegeltija, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, sastao se danas u Briselu sa Josepom Borellom, a na press konferenciji nakon sastanka Borell je poručio kako negatorima genocida i presuda Tribunala nema mjesta u EU.

– Očekujem da BiH do maksimuma iskoristi mjesece pred nama i da pokaže da ozbiljno shvata svoju integraciju u EU. To podrazumijeva ozbiljne reforme, diskusiju o izbornoj reformi, da se poštuju uvjeti članstva u EU, a to traži poštivanje odluka Suda za ljudska prava, funkcionalnost institucija, te da su u stanju da djelotvorno učestvuju u procesu odlučivanja u EU – rekao je Borell.

– Prije dva dana smo odali poštu žrtvama genocida u Srebrenici, to nas podsjeća na potrebu za pomirenjem i da idemo naprijed. Srebrenica je međunarodno priznat genocid, to je jedna od najmračnijih tačaka moderne historije Evrope, to je mrlja u kolektivnoj svijesti onih koji su učestvovali u njemu i onih koji to nisu spriječili – istakao je Borell.

– Pokušaj revidiranja historije, glorifikacija ratnih zločinaca – tome nema mjesta u Evropi, to se neće tolerisati – poručio je Borell na press konferenciji pred Zoranom Tegeltijom.

Borell je naglasio da svi akteri u BiH moraju prevazići secesionističke politike iz prošlosti, da se mora okončati glorifikacija ratnih zločinaca, i da se poštuju sve presude međunarodnih sudova.