17.06.2024.
HomeSvijetBorba za očuvanje vlasti u Saudijskoj Arabiji: Uhapšena tri člana kraljevske porodice

Borba za očuvanje vlasti u Saudijskoj Arabiji: Uhapšena tri člana kraljevske porodice

U Saudijskoj Arabiji uhapšena su tri člana kraljevske porodice – mlađi brat kralja Salmana, princ Ahmed bin Abdulaziz, kraljev nećak Muhamed bin Najef i njegov sin princ Nauaf bin Najef.

Oni su uhapšeni u petak zbog navodnog pokušaja državnog udara, piše Wall Street Journal.

Muhamed bin Najif bio je ministar unutrašnjih poslova do 2017. godine kada je uhapšen i stavljen u kućni pritvor, dok je princ Ahmed bin Abdelaziz jedan od posljednjih sinova osnivača države kralja Abdelaziza i veoma poštovan od strane starijih članova vladarske porodice, prenosi BBC.

Kako se navodi, straža je došla u njihove kuće u petak rano ujutru noseći maske i crnu odjeću i izvršila pretres.

Prijestolonasljednik Muhamed bin Salman, sin kralja Salmana i vladar najvećeg svjetskog izvoznika nafte i ključni saveznik SAD-a, zbacio je svog rođaka Muhameda bin Najifa, nasljednika prijestolja u državnom udaru 2017. godine, a kasnije te godine uhapsio je nekoliko članova kraljevske porodice u antikorupcijskoj kampanji, prenosi Reuters.

Princ Muhamed izazvao je ogorčenje među članovima porodice nakon što je pooštrio svoju vlast, a prema mišljenju poznavalaca situacije na kraljevskom dvoru, članovi mu se neće suprotstaviti dok je živ kralj Salman, koji je većinu vlasti prenio na sina.

Uhapšeni princ Ahmed poznat je po kritikama saudijske vlasti tokom svog boravka u inostranstvu i kao jedan od trojice članova Savjeta koji su se protivili prijenosu vlasti na princa Muhameda 2017. godine.

I on i Muhamed bin Najof uhapšeni su u svojim kućama i optuženi za izdaju, prenosi AP.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti