BOLJE BI MU BILO DA JE ŠUTIO: Španski kralj pozvao Komšića nakon što je Dodik u španskim novinama ‘lupetao’ o podjeli BiH

0

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić na poziv španskog kralja Filipa, sutra će se u Madridu sastati sa Njegovim Veličanstvom kao i sa premijerom Sanchezom. Poziv Komšiću dolazi nakon što je član Predsjedništva BiH i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik u intervjuu za španski list “El Mundo” govorio o podjeli Bosne i Hercegovine po etničkim linijama.

Dodik je naime nedavno u španskom listu pozvao na “civilizovanu podjelu” ako Bosna i Hercegovina ne bude uspješna kao država, a Bošnjake je ponovo nazivao muslimanima.

“Bosna i Hercegovina neće moći opstati zbog istog razloga zbog kojeg nije opstala Jugoslavija. U Bosni i Hercegovini postoje tri naroda. Dva od njih, Hrvati i Srbi su jako nezadovoljni. Muslimani žele stvoriti unitarnu državu u kojoj bi oni bili dominantan narod.

Komšić će sutra će u Madridu sastati sa španskim kraljem i premijerom što je ujedno i prva posjeta jedne bosanskohercegovačke delegacije španskom kralju i premijeru u Madridu.

– Radi se o nastavku diplomatskih aktivnosti sa ciljem pridobijanja podrške za očuvanje suvereniteta države Bosne i Hercegovine. Iskoristiti ćemo priliku da vlasti u Španiji upoznamo sa separatističkim aktivnostima u Bosni i Hercegovini, te da čujemo važna iskustva Kraljevine Španije u pravosudnoj i institucionalnoj borbi protiv separatizma – kazao je Komšić u izjavi za medije.