Bolest majmunskih boginja proširila se u 11 zemalja svijeta

0

Oko 80 slučajeva majmunskih boginja potvrđeno je u 11 zemalja, saopćila je Svjetska zdravstvena organizacija, upozoravajući da će vjerojatno biti prijavljen veći broj slučajeva te dodajući da se istražuje još 50 sumnjivih slučajeva, ne navodeći u kojim su zemljama ti sumnjivi slučajevi.

Ranije su infekcije potvrđene u Italiji, Bolest majmunskih boginja proširila se u 11 zemalja: Švedskoj, Španiji, Portugalu, SAD, Kanadi i Velikoj Britaniji. Majmunske boginje se najčešće pojavljuju u udaljenim dijelovima centralne i zapadne Afrike.

Riječ je o rijetkoj virusnoj infekciji koja je obično blaga i od koje se većina ljudi oporavi za nekoliko sedmica. Virus se ne širi lako među ljudima i kaže se da je rizik za širu javnost vrlo nizak.

Ne postoji specifična vakcina za majmunske boginje, ali vakcina protiv velikih boginja nudi 85 posto zaštite budući da su dva virusa prilično slična.

Regionalni direktor WHO-a za Europu Hans Kluge upozorio je na ubrzanje širenja virusa jer ulazimo u ljetnu sezonu s masovnim okupljanjima, festivalima i zabavama.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here