18.05.2024.
HomeNovostiBlinkenova posjeta Bliskom istoku - potpuni fijasko nakon sukoba sa arapskim liderima

Blinkenova posjeta Bliskom istoku – potpuni fijasko nakon sukoba sa arapskim liderima

Američki i arapski lideri sukobili su se u subotu oko toga treba li Izrael zaustaviti svoju ofanzivu u Gazi, dok su regionalni lideri rekli da će veliki broj žrtava palestinskih civila radikalizirati generaciju i preći granicu od samoodbrane do ratnih zločina.

Tokom dana sastanaka u Ammanu s visokim arapskim liderima s Bliskog istoka, državni sekretar Antony Blinken branio je, kako je rekao, potrebu Izraela da eliminira Hamas kao sigurnosnu prijetnju svojim građanima.

No rekao je da se slaže da Izrael mora voditi računa o civilnim žrtvama i da su lideri radili na praktičnim koracima kako bi pokušali dobiti više humanitarne pomoći u Gazu kako bi se olakšale patnje tamošnjih civila.

Tenzije su bile oštro vidljive dok je Blinken stajao pored ministara vanjskih poslova Jordana i Egipta pred kraj svog jučerašnjeg sastanaka. Dvojica njegovih kolega osudila su izraelsku ofanzivu izrazito emotivno, rekavši da su palestinski civili dehumanizirani nakon napada Hamasa za koji nisu snosili odgovornost.

Blinken je opisao vlastitu bol kada je vidio palestinsku djecu kako pate u ruševinama, ali je također rekao da će Izrael, ako pristane na prekid vatre koji su tražili ministri vanjskih poslova, odbaciti svoje odgovornost prema vlastitim građanima ostavljajući Hamasu mogućnost da izvrši više napada.

“Naše je mišljenje da bi prekid vatre sada jednostavno ostavio Hamas na mjestu, u mogućnosti da se pregrupira i ponovi ono što je učinio 7. oktobra”, rekao je Blinken. Rekao je da je vršio pritisak na izraelske dužnosnike na sastancima u petak da minimiziraju civilne žrtve.

Američki državni sekretar je kazao kako su se i njegove arapske kolege složile da da u Gazi ne može ostati status quo i da Hamas ne može nastaviti kontrolisati Gazu, ali i da su razgovarali o uspostavljanju boljeg puta za dvodržavno rješenje.

Blinkenovi kolege rekli su da je humanitarna situacija u Gazi toliko teška da je za sada nemoguće usredotočiti se na bilo što drugo.

“Ne možemo dopustiti da ovaj rat potkopa sve što je učinjeno da se donese pravedan mir u regiji”, rekao je jordanski ministar vanjskih poslova Ayman Safadi.

“Sa svakim projektilom ispaljenim na Gazu, sa svakim ubistvom palestinskog djeteta”, rekao je Safadi, “cijela regija tone u moru mržnje koja definira generacije koje dolaze, a to se već počinje manifestirati.”

Američki ministar Antony Blinken ponovio je svoje stajalište da je “humanitarna pauza” koja bi omogućila pomoć Palestincima prihvatljivija od prekida vatre, rekavši na subotnjoj konferenciji za novinare da bi “prekid vatre sada jednostavno ostavio Hamas na mjestu, sposoban da se pregrupira i ponovi što je učinio 7. oktobra.”

Safadi sugerisao je da broj izraelskih napada na Gazu kao odgovor na Hamasov napad 7. oktobra nije opravdan.

“Moramo podsjetiti jedni druge na našu ljudskost. Moramo prihvatiti da ubijanje većeg broja ljudi neće vratiti one koji su izgubljeni na obje strane”, rekao je Safadi na subotnjem brifingu za novinare.

Sameh Shoukry, egipatski ministar vanjskih poslova, pozvao je Izrael da donese prekid vatre “bez uvjeta”.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti