24.06.2024.
HomeNovostiBlagovčanin: Zbog Dodikovih zakona imat ćemo jednu mini Bjelorusiju unutar BiH

Blagovčanin: Zbog Dodikovih zakona imat ćemo jednu mini Bjelorusiju unutar BiH

Usvajanje nacrta Zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona RS kojim se kriminalizuje kleveta i uvreda u Narodnoj skupštini RS i utvrđivanje nacrta Zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija od strane Vlade RS na isti dan, zlokobna je najava stvarnih namjera vladajućeg režima u ovom entitetu da u potpunosti onemogući prava i slobode govora, mišljenja, okupljanja i djelovanja svim neistomišljenicima, ocijenio je u izjavi za Fenu predsjednik Upravng odbora Transparency Internationala BiH Srđan Blagovčanin.

Podsjeća da su ova zakonska rješenja donijeta uprkos reakcijama javnosti, građana, medija, aktivista civilnog društva, međunarodne zajednice, uključujući Ujedinjene narode, Evropsku uniju, OSCE, Vijeće Evrope i brojne druge, čime vladajući režim samo potvrđuje svoju represivnu prirodu.

– Ukoliko se zaista ostvare namjere i ovi zakonski propisi stupe na snagu, djelovanje slobodnih medija i organizacija civilnog društva u RS-u kao i sloboda govora svih građana neće više biti moguća. Po svemu sudeći imat ćemo jednu mini Bjelorusiju unutar BiH – kaže Blagovčanin.

Nažalost, naglasio je, u proteklih nekoliko dana stvorena je atmosfera linča u RS-u, orkestrirana sa najvišeg vrha izvršne vlasti, što je rezultiralo i serijom nasilnih napada na medije, novinare i aktiviste civilnog društva.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti