20.07.2024.
HomeNovostiBlagi pad zaraženih: U Kantonu Sarajevo 12 novozaraženih koronavirusom

Blagi pad zaraženih: U Kantonu Sarajevo 12 novozaraženih koronavirusom

U protekla 24 sata u Kantonu Sarajevo testirano je 198 uzoraka, a registrovano je 12 novozaraženih osoba. U istom periodu oporavila su se 52 pacijenta.

Od novih 12 slučajeva, njih 8 su osobe koje su od ranije u samoizolaciji i pripadaju porodičnim klasterima ili su kontakti ranije oboljelih. Uzorci su prikupljeni u periodu od 14.8. do 16.8., a analizirani u protekla 24 sata.

U Kantonu Sarajevo trenutno su hospitalizirana 52 pacijenta, a na respiratoru je jedna osoba. U prethodna 24 sata iz izolatorija je otpušteno osam osoba.

Ukupan broj zaraženih u Kantonu Sarajevo iznosi 3.413. Od tog broja 2.432 osobe su se oporavile, a aktivan je još 921 slučaj. U samoizolaciji se nalazi 1.499 osoba.

Predsjednica Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS i direktorica Zavoda za javno zdravstvo KS Aida Pilav za Klix.ba je izrazila zadovoljstvo aktuelnim trendom opadanja broja zaraženih.

“Zadovoljni smo trendom pada broja novozaraženih u Kantonu Sarajevo. Brojevi su i dalje daleko od idealnih, ali ako se ovako nastavi trend će biti još bolji. Ovo nam govori da je stanovništvo usvojilo zdravstvene mjere i preporuke i na nama je da to nastavimo održavati”, kazala je.

Pilav je naglasila da je istekao i 14-dnevni period inkubacije virusa od bajramskih praznika, a zbog čega je Krizni štab izrazio zabrinutost.

“Bez velikih skokova u broju zaraženih smo prošli onaj period od 14 dana nakon Bajrama. Veoma smo zadovoljni tim podatkom i to je pokazatelj da su građani poštovali mjere”, izjavila je direktorica Zavoda za javno zdravstvo KS

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti