20.06.2024.
HomeSvijetBjeloruska opozicija traži da Međunarodni tribunal istraži zločine Lukašenkove diktature

Bjeloruska opozicija traži da Međunarodni tribunal istraži zločine Lukašenkove diktature

Bjeloruska opoziciona čelnica Svjatlana Tihanouskaja pozvala je u srijedu na uspostavu međunarodnog tribunala kako bi istražio ono što je nazvala “zločinima diktature Aleksandra Lukašenka”.

Lukašenko drži zemlju pod strogom vladavinom otkako je došao na vlast u 1994. i gušio ulične proteste koji su počeli prošle godine oko predsjedničkih izbora za koje opozicija tvrdi da su namješteni kako bi on zadržao vlast.

Lukašenko, koji negira izbornu prevaru i odbacuje kritike o kršenju ljudskih prava, u utorak je produžio kampanju slamanja opozicije potpisivanjem zakona o oštrijim kaznama, uključujući i zatvorske, za ljude koji su učestvovali u protestima ili su vrijeđali državne zvaničnike.

– Pozivam na uspostavu međunarodnog tribunala koji bi istražio zločine Lukašenkove diktature u prošlosti i tokom izbora u 2020. – poručila je Tihanouskaja, koja je sada u Litvaniji, češkom Senatu.

Tihanouskaja, koja se sastala s češkim predsjednikom Milošom Zemanom i premijerom Andrejom Babišom tokom posjete Češkoj Republici, nije pružila druge detalje svojih prijedloga, prenosi Reuters.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti