Bivšim rukovodiocima RMU Đurđevik 12 godina zatvora

0

Kantonalni sud Tuzla izrekao je kaznu zatvora od šest godina bivšem direktoru Rudnika mrkog uglja Đurđevik Adnana Šabića (58) za krivično djelo zloupotreba položaja i ovlaštenja, saopšteno je danas iz Tužilaštva Tuzlanskog kantona.

Šabiću je u prvostepenom postupku izrečena bezbjednosna mjera zabrane obavljanja poziva ili dužnosti odgovorne osobe na bilo kojoj poziciji u javnim preduzećima u BiH u periodu od tri godine.

Kantonalni sud je izrekao i kazne zatvora od po tri godine za bivšeg šefa službe za komercijalne poslove Rudnika Esada Hodžića (70) i bivšeg rukovodioca sektora trgovine na veliko u firmi ‘Junuzović kopex’ iz Lukavca Nermina Alića (49).

Izrečena je i novčana kazna od 100.000 KM firmi Junuzović kopex.

Šabić, Hodžić, Alić i pravno lice ‘Junuzović kopex’ optužnica Tužilaštva Tuzlanskog kantona tereti za krivično djelo zloupotreba položaja i ovlaštenja, a vezano za zloupotrebe prilikom nabavke i prodaje od firme “Junuzović kopex” veće količine dizel goriva Rudniku tokom 2006. godine.

Prvostepenom presudom od pravnog lica “Junuzović kopex” biće oduzeta imovinska korist pribavljena krivičnim djelom u iznosu od 740.000 KM.