20.05.2024.
HomeNovostiBivši komandant britanskog bataljona pri UN u Bosni predlaže slanje trupa u...

Bivši komandant britanskog bataljona pri UN u Bosni predlaže slanje trupa u Brčko

U Britanskom parlamentu rasprava o Zapadnom Balkanu, tačnije o situaciji u Bosni i Hercegovini. Poruke oštre, razmatra se i slanje britanskih trupa, potvrdio je bivši komandant britanskog bataljona pri UN-u Bob Stewart.

Rezolucija o Srebrenici mora biti usvojena, negiranje genocida je nedopustivo, korupciji i secesionizmu Milorada Dodika mora se stati na put, samo su neke od poruka.

Na zahtjev predsjednice Odbora za vanjske poslove Alicije Kearns, u Britanskom parlamentu održana je rasprava o Zapadnom Balkanu. Upozorenja Bosni i Hercegovini je mnogo, najviše Miloradu Dodiku, predsjedniku entiteta RS. Negiranje genocida mora se zaustaviti, a polemike o usvajanju rezolucije o genocidu u Srebrenici ne treba biti.

“Oni koji danas pokušavaju uništiti Bosnu i Hercegovinu koriste prošlost kao oružje. Izokreću  činjenice da bi ponovo traumatizovali žrtve, glorifikujući zvjerske zločine. Milorad Dodik, predsjednik RS-a konstantno negira genocid u Srebrenici, uprkos tome što je odlukom Ustavnog suda BiH 2021. zabranjeno negiranje genocida”, kazala je Kearns.

Upozorila je i da bi Balkan mogao postati mjesto trećeg velikog globalnog sukoba uz Ukrajinu i Gazu, ako se ne poduzmu preventivne mjere. Velika Britanija treba poslati NATO snage u strateški važan Brčko distrik BiH. S tim oštrim upozorenjem, saglasio se bivši komandant UN-a Bob Stewart.

“Britanski bataljon pozicioniran u Bosni i Hercegovini poslao bi vrlo, vrlo snažan signal. I, iskreno, britanski bataljon je vjerovatno najbolji bataljon za slanje u takvu mirovnu misiju”, poručio je Stewart.

Okupljeni tokom debate oštro su osudili Dodikovu secesionističku politiku, osvrćući se na snažan ruski uticaj na entitet RS.

“Tenzije u Bosni i Hercegovini bi mogle eksplodirati. Ove tenzije, naravno, pojačava ruska podrška RS-u koju Rusija već tretira kao nezavisnu zemlju. Nedavno, u Sankt Peterburgu, na konferenciji RS je bila tretirana kao suverena država sa svojom zastavom. A postoje i jake indicije, možda i više od toga, da rusko oružje ulazi u RS”, dodao je Stewart.

“Pozivamo britansku vladu i sve njene aktere na snažniji anganžman zajedno sa partnerima i međunarodnim saveznicima da bi se unaprijedila sigurnosna situacija na Zapadnom Balkanu”, poručila je Kearns.

Evropski put Bosne I Hercegovine je važan, a da bi se to  ostvarilo, potrebno je otkloniti secesionističke politike, te se boriti protiv korupcije, poručili su britanski poslanici. Inače, diskusije o situaciji u Bosni i Hercegovini dolaze u trenutku kada je, zbog secesionističkih najava predsjednika entiteta RS Milorada Dodika, sigurnosno stanje u našoj zemlji u fokusu. Podsjetimo, zbog aktuelne situacije u BiH, na zahtjev Rusije, održana je i hitna sjednica u Vijeću sigurnosti UN-a.

federalna.ba

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti