14.04.2024.
HomeNovostiBivšeg reisa Cerića brine Erdoganova trgovina Bayraktarima sa Vučićem, i to "preko...

Bivšeg reisa Cerića brine Erdoganova trgovina Bayraktarima sa Vučićem, i to “preko reda”

Dr. Mustafa Cerić, bivši poglavar Islamske zajednice u BiH, osvrnuo se na vijest da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio nabavku borbenih bespilotnih letjelica “Bayraktar” od Turske. Njegov komentar prenosimo u cijelosti, jer je važan za sve Bošnjake, koji su već jednom na svojoj koži, prije 30 godina, osjetili šta je rat.

Bošnjaci moji, ako je tačno da je Tayyip Erdogan obećao dronove ‘Bajraktar’ Aleksandru Vučiću ‘preko reda’, jer se Vučiću žuri, onda to znači da Vučićev glasnogovornik Aleksandar Vulin ne govori uprazno kad obavještava Urbi et Orbi da je: – Zadatak ove generacije (srpskih četnika) političara da stvori ‘srpski svet’, tj. sv(ij)et ‘velike Srbije’, gdje su svi Srbi u jednoj državi od Sidneja do sela Kukurović.

Osobno, ne vjerujem Vučiću, jer vjerujem predsjedniku Turske Erdoganu da je dobro upamtio amanet, kojeg mu je rahmetli Alija povjerio, a to je da ni na koji način ne dopusti da Bosna i Bošnjaci ikad više budu izloženi genocidu, a kamoli da ‘preko reda’ jača Srbiju, Aleksandra Vučića, da za jednog Srbina ubija sto (100) muslimana u Bosni. Dakako, sa ‘obećanim’ „Bajraktarima“ ‘preko reda’ Vučić bi bez po muke za jednog Srbina mogao na daljinski ubiti hiljadu (1000) muslimana. Što bi bio veliki napredak u modernizaciji srpske (Vučić-Dodikove) vojne sile u zaštiti srpskog-genocidnog plijena ‘Eres’.

Vjerujem, također, da će Erdogan čim prije demantirati Vučića kako bi otklonio objektivni strah kod Bošnjaka, koji ih zadesi u mubarek ramazanu, od Erdogan-Vučićevih dronova ‘preko reda’, koji nemaju drugu namjenu, već da ih Milorad Dodik koristi za teroriziranje Bošnjakakoji su konvertiti pa ih Dodik želi vratiti u pređašnje stanje krivo-slavlja, kao i za rušenje bosanske države, koju Dodik smatra fiktivnom, neodrživom i propalom državom.

Pretpostavljam da Erdogan zna da Vučić ne smije upotrijebiti njegove ‘Bajraktare’ ‘preko reda’ protiv Kosova, jer tamo je NATO. Ne smije ih upotrebljavati ni protiv Crne Gore i Makedonije, jer tamo je također NATO. I Hrvatska je sigurna od ‘Bajraktara’, jer je članica EU i NATO. Jedina Bosna je otvorena za napad ‘Bajraktara’ ‘preko reda’, jer se Vučiću žuri da dronom ojača Dodika kako bi mogao upisati genocidni plijen ‘Eres’ u srbijanski grunt, kao dokaz Vulinovog zavjeta da ova generacija srpskih ratnika mora stvoriti ‘srpski svet’.

Sasvim je jasno da ‘Eres’ ima namjeru da onesposobi bosansku državu na način prenošenja državnih nadležnosti na entitet ‘Eres’. Ako to ostvari, onda slijedi fizička odbrana ‘Eresa’ od legalnih bosanskih vlasti, tj. valja imati ‘Bajraktare’ za odbranu ‘Eresa’. Valja proglasiti ‘Eres’ žrtvom agresije, nacizma i genocida što zahtjeva njenu nezavisnost i prisajedinjenje sa Srbijom te pozvati bosanske Hrvate da to isto urade uz poruku: ‘Čuvajte nam Herceg Bosnu’ iz zahvalnosti Čoviću, koji je rekao: ‘Čuvajte Republiku Srpsku'”, napisao je na svom Facebook profile, te nastavlja:

“Bošnjaci moji, nisam vojni stručnjak, ali zdrav razum mi kaže da je Vučićeva kupovina ‘Bajraktara’ ‘preko reda’ od Turske mnogo podlija od kupovine borbenih aviona ‘Rafal’ od Francuske. Jer za isporuku tih francuskih aparata i njihovo uključivanje u vojnu upotrebu treba vremena, koje je u ovakvoj geopolitickoj situaciji Srbiji i njenom agentu Dodiku u Bosni dragocjeno.

Osim toga, upotreba ‘Rafala’ u Bosni ne bi se mogla prikriti, ne bi se moglo reći da su to avioni ‘Eresa’. Bio bi to jasan znak agresije Srbije na Bosnu. Sa ‘Bajraktarima’ je situacija drugačija. Oni se mogu dati na upotrebu ‘Eresu’ u željenoj situaciji i poslati već obučene pripadnike Vojske Srbije (VS) da djeluju sa terena u ‘Eresu’, jer ‘Bajraktari’ ne zahtjevaju toliku logističku podršku kao ‘Rafali’. Srbija čak može obučiti kadar iz ‘Eresa’ u rukovanju ‘Bajraktarima’ tako da ne bude ni potrebe za direktnim angažmanom VS niti za presvlačenjem njenih pripadnika u uniforme Vojske ‘Eresa’ kako je to Srbija radila tokom prošle agresije na Bosnu.

Bosanske političke i vojne snage treba (mora) da srpsko-tursku trgovinu s ‘Bajraktarima’ isproblamatiziraju u NATO-u, SAD-u i EUi tako da se ta trgovina istjera na čistac. Također, bosanske vlasti bi morale da zahtjevaju da NATO od Francuske zatraži da potpiše da ‘Rafal’ ni na koji način neće koristiti protiv Bosne, jer su i Francuska i Srbija na to obavezane Dejtonskim mirovnim sporazumom. Isto to bi trebalo zatražiti od Francuske i Hrvatske kad su u pitanju ‘Rafali’, koji su nabavljeni za potrebe zračnih snaga Hrvatske.

 

Bosanske vlasti treba da razmisle o odlasku u Ukrajinu, u Kijev, radi susreta sa ukrajinskim ministrom vanjskih poslova i predsjednikom Zelenskim kako bi im objasnili prednosti i manjkavosti Daytonskog sporazuma, kojem je Ukrajina sve bliže. To bi bilo jako korisno za Ukrajinu u tekućim i budućim mirovnim pregovorima sa Rusijom.

Ukoliko nije moguće fizički posjetiti Ukrajinu, onda bi trebalo organizirati sastanak preko videolinka. Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik je već obrukao bosansku državu svojim sastankom sa ministrom vanjskih poslova Rusije Lavrovom tako da bi ovakav susret sanirao tu vrstu štete i podigao ugled bosanskim vlastima na međunarodnom nivou.

Od ukrajinskih kolega bi se mogle čuti informacije korisne za formuliranje bosanskog odgovora na još jednu, ovaj put još podmukliju, agresiju sa druge strane Drine.

Bošnjaci moji, ovo vrijeme i okolnosti oko Bosne i Bošnjaka traži prometnu akciju na vrijeme i na pravom mjestu.

Čekanje da se stvari dogode same po sebi (bi-nefsihi) u našu korist, koštale su nas genocida. Niko nema više pravo na taj hazard. Od turskih medija očekujemo da pomognu Bosni i Bošnjacima da se priča o ‘Bajraktarima’ za Srbiju (Vučića i Dodika) protiv Bosne i Bošnjaka do kraja otkrije i osujeti”, istakao je Cerić, podsjetivši da su vijest o dostavi „Bajraktara“ ‘preko reda’ Srbiji (Vučići i Dodku) objavili su svi bosanski i regionalni mediji.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti