23.06.2024.
HomeNovostiBiserko: "Kod nas se dobro od zla ne razlikuje – mi smo...

Biserko: “Kod nas se dobro od zla ne razlikuje – mi smo normalizovali ratne zločince, u slučaju Srbije oni su poželjne ličnosti…”

Sonja Biserko, predsjednica Helsinškog komiteta za ljudska prava govorila je u specijalu N1 televizije pod nazivom “Napetosti”. Naglasila je kako zemlje Zapadnog Balakana trenutno najviše podsjećaju na latinoameričke, te da je na sceni kriminalizacija društva. Posebno se osvrnula na društvenopolitičku situaciju u Srbiji, gdje se, kako kaže, sjećanje na prošlost organizuje na način kako je rađeno od osamdesetih: “Mi smo žrtve!”

Na pitanje da li se Milorad Dodik pomirio sa činjenicom da više uopšte nije relevantan partner za razuman razgovor, te da li je toga svjesna međunarodna zajednica, Biserko odgovara kako Dodik ciljano ide do tačke koja izaziva međunarodnu zajednicu.

No, Biserko ovo pitanje povezuje i sa udaljavanjem od demokratskih vrijednosti u cijelom regionu.

“Ono što bih htjela reći o situaciji u društvu cijelog Zapadnog Balkana jeste da je ona tako loša da je to jedan proces regresije, atomizacije i kriminalizacije društva. Ako se aktualne elite ne sklone, imat ćemo stalno taj spoj kriminala i politike. Sada ličimo na latinoameričke zemlje”, objašnjava predsjednica Helsinškog komiteta za ljudska prava.

Navodi i da smo pred velikom prekretnicom vezano za to kako dalje, ali dodaje i da ne vidi unutrašnji potencijal za promjene, naročito ne zbog velikog odliva mladih ljudi.

“Kao da svi bježe od politike jer je toliko diskreditovana. Mi imamo situaciju da se dobro od zla ne razlikuje – mi smo normalizovali ratne zločince, u slučaju Srbije oni su poželjne ličnosti, oni na dnevnoj bazi tumače ono što se desilo. Organizuje se sjećanje na prošlost na način kako je to ovdje vođeno još od osamdesetih godina: “Mi smo žrtve!” Ta samoviktimizacija je otišla toliko daleko da sad vi imate atmosferu ovdje, kao što se pokazalo i u slučaju Đoković kroz medije, a to je da je cijeli svijet protiv nas. Srbi prosto mobilišu građane na toj emociji”, izjavila je Biserko za N1.

To isto radi i Dodik, govori ona, a poseban problem je što su mlade generacije koje su odrasle na takvoj retorici.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti