23.06.2024.
HomeNovostiBildt: "Srbija će kad-tad morati priznati Kosovo, Vučić to zna, imao je...

Bildt: “Srbija će kad-tad morati priznati Kosovo, Vučić to zna, imao je snage da to uradi, ali je tu priliku propustio”

Prvi visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Karl Bildt tvrdi da će Srbija “kad-tad” morati priznati nezavisnost Kosova i da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić zna da je to ključ evropskog puta Srbije.

“Vučić je imao snage to uraditi u jednom momentu, ali je tu priliku propustio”, tvrdi Bildt u intervjuu za sarajevski portal Politički, prenosi Tanjug.

Bivši šef švedske diplomatije dodao je da je potrebno provoditi ono što je već davno dogovoreno, a kako kaže, nikada nije stvarno realizirano.

Dodaje da je mnogo od toga ponovljeno u dokumenatima koji su nastali nakon sastanka u SAD-u.

Upitan šta je realni ishod i da li Srbija i Kosovo žele dogovor, Bildt smatra da je ideja razmjene teritorija bila “opasna diverzija, koja je koštala godina i godina i napretka u pregovorima”.

‘Kosovo je nezavisna država’

Ali, sada, dodaje, posebno ovaj EU kolosijek mora dobiti na ubrzanju i početi se kretati naprijed.

Na konstataciju da je dijalog Kosova i Srbije za člana Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika platforma da zahtijeva nezavisnost bh. entiteta Republika Srpska, Bildt kaže kako je Kosovo nezavisna država.

“I tom pitanju nema vraćanja. Dodik zna da od nezavisnosti RS-a nema ništa. U svakom mogućem obliku. Pa to ni Srbija ne bi priznala”, naveo je Bildt.

Bildt, koji je danas kopredsjedavajući Evropskog vijeća za vanjske odnose, utjecajne nevladine organizacije koja se bavi promišljanjima o vanjskoj politici, kaže da se čini da EU i SAD konačno počinju raditi zajedno, ali da evropska perspektiva regije Zapadnog Balkana nikada nije bila udaljenija.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti