Bihać ne želi Fikretove respiratore iz malinjaka, sve dok ne dobije tehničku specifikaciju

0

Mediji su posljednjih dana isticali činjenicu da jedino nema zahtjeva iz Unsko-sanskog kantona, pa smo kontaktirali direktora Kantonalne bolnice “Dr. Irfan Ljubijankić”, doktora Hajrudina Havića.
– Mi smo poslali zahtjev Federalnoj upravi Civilne zaštite da nam isporuči tehničku dokumentaciju i specifikacije. Kada vidimo šta je u pitanju, onda ćemo znati i koliko čega da poručimo. Oni nam nikad nisu odgovorili, ali eto bez razloga u sredstvima javnog informisanja navode da ih mi nećemo. To nije tačno, kazao nam je Havić.
U Kantonalnoj bolnici, koja odavno muku muči sa nedostatkom tekućih sredstava, itekako su zabrinuti koliko će ih sve to koštati kroz prateće stavke, obuku, servisiranje i ostalo.
Osim toga, tek slijedi raspisivanje javnog tendera za odabir servisera ove sporne opreme.
– Na osnovu toga odabrat će se kompanija koja je certificirana i verificirana za sve ono što je potrebno, znači stavljanje respiratora u rad, obuku osoblja, njihov transport, sve ono što je potrebno to će se navesti u tenderskoj proceduri i kada se završi ta procedura, oni će se i podijeliti i staviti u rad na osnovu zaključka koji će donijeti Federalni štab, izjavila je glasnogovornica FUCZ-a Majda Kovač.
Procedura koja treba da uslijedi u odabiru servisera trebala bi biti transparentna i efikasna, za razliku od same nabavke, kojom se na kraju zabavilo naše pravosuđe.