BiH uvezla 483 tone kafe više nego lani

0

 

Bosna i Hercegovina je za pet mjeseci ove godine uvezla oko 483 tone kafe više nego lani u istom razdoblju.

Prema podacima Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) BiH, za pet mjeseci ove godine za kavu iz uvoza utrošeno je više od 32 miliona maraka, dok je u istom razdoblju prošle godine kafu iz uvoza BiH platila oko 33 miliona maraka, pišu Nezavisne novine.

Najviše sirovine za jedan od najpopularnijih napitaka među stanovništvom BiH stiže iz Slovenije, Hrvatske i Italije, kazali su iz UNO BiH. Dodaju kako je, što se tiče izvoza ove godine, BiH izvezala 551 kilograme manje nego prošle godine za prvih pet mjeseci.

Najviše kafe izvezeno je u Sjedinjene Američke Države, Hrvatsku, Veliku Britaniju i Australiju, dodaju iz UNO BiH. Igor Gavran, ekonomski analitičar, ističe kako je povećanje uvoza prouzročeno većim obimom rada ugostiteljstva u ovom razdoblju 2021. u odnosu na 2020. godinu.

– Iako je bilo ograničenog zatvaranja u određenim područjima, to nije bilo potpuno i jednako svugdje, kazao je Gavran. Što se tiče pada izvoza, on dodaje kako je riječ o tržištima na kojima je, suprotno našem području, bilo manje potražnje i potrošnje kafe. – Ili je došlo do pada cijene i pojačane konkurencije iz drugih izvora.

Teško je biti konkurentan u međunarodnoj trgovini kavom bez jakih vlastitih brendova i vlastitih izbora sirove kave, kazao je Gavran. Dodaje da bi se stavljanjem BiH na listu Amazona za domaće proizvođače kafe eventualno mogao otvoriti kanal putem kojeg bi domaću kafu plasirali kupcima iz dijaspore lakše nego do sada, ovisno o troškovima dostave.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here