13.07.2024.
HomeNovostiBiH treća u regionu po broju zaraženih koronavirusom

BiH treća u regionu po broju zaraženih koronavirusom

Nakon što je u utorak crnogorski Institut za javno zdravlje u sistem unio rezultate dvije hiljade testova koji su ranije zbog manjeg kapaciteta laboratorija u Crnoj Gori poslani na analizu u Njemačku, Crna Gora je postala zemlja s najviše aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom u regiji. Naime, rezultati su pokazali da je 475 od dvije hiljade testova analiziranih u Njemačkoj pozitivno na koronavirus, a kada se njima doda 66 pozitivnih slučajeva potvrđenih u crnogorskim laboratorijima dobije se ukupno 1.453 aktivna slučaja ili 231 aktivni slučaj na 100 hiljada stanovnika.

Broj zaraženih na 100.000 stanovnika u regionu Crnogorski mediji prenose da je u Sjevernoj Makedoniji aktivno 167 slučajeva na 100 hiljada stanovnika, u BiH 109, Albaniji 52, Hrvatskoj 28 i Sloveniji 13. U Srbiji je 66 aktivno oboljelih na 100 hiljada stanovnika, ali ta zemlja ustvari računa broj hospitaliziranih pacijenata oboljelih od koronavirusa.

Evropska Unija je u utorak zbog pogoršanja epidemiološke situacije skinula Crnu Goru i Srbiju s popisa trećih zemalja iz kojih se može putovati u EU bez ograničenja. Čelnik nacionalnog koordinacijskog tijela za zarazne bolesti Milutin Simović rekao je da ipak neće doći do drastičnih mjera, poput onih iz prvog vala, kad su građani ostali u svojim kućama.

– Sada izlazimo da bi se radilo, jer se i ekonomijom brani javno zdravlje, saopćio je Simović naglasivši da je ovo sad drugi način života sa epidemijom, “gdje smo izašli iz svojih domova, gdje idemo na radna mjesta, ali ipak toliko toga moramo reducirati, moramo se distancirati, biti odgovorniji i discipliniraniji.

U prvom valu epidemije koronavirusa u Crnoj Gori bila su zaražena 324 pacijenta, ili skoro pet puta manje nego u drugom valu koji je počeo sredinom lipnja. Prethodno se Crna Gora proglasila za prvu ‘koronafree’ državu u Evropi, proglasila je kraj epidemije te je otvorila svoje granice.

 

 

 

 

oslobođenje

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti