BiH nema kontrolu nad oružjem

0

Iako oružje porijeklom iz BiH koriste terorističke i kriminalne grupe širom Evrope, BiH još nije usvojila sve evropske propise iz ove oblasti, koje su dio pravne stečevine EU.

Naime, prema analitičkom izvještaju EU iz prošle godine, BiH još nije usvojila akcioni plan za implementaciju mape puta za održivu kontrolu naoružanja na zapadnom Balkanu. Osim toga, BiH nema registar za administrativnu kontrolu, obavještajni nadzor i forenziku, koji bi omogućio lakše otkrivanje porijekla oružja korištenog u terorizmu ili kriminalu.

Takođe, kako je istaknuto, nije adekvatan režim praćenja vojne opreme i konvencionalnog oružja koje se proizvodi i kojim se trguje unutar zemlje.

“BiH bi trebalo da razvije procedure za obilježavanje i praćenje oružja nakon proizvodnje, koje se zaplijeni ili je namijenjeno za deaktiviranje”, naglašeno je u ovom dokumentu. Kad se ova rečenica prevede s diplomatskog jezika Brisela, to znači da je moguće da se oružje nominalno uništi, a u stvari završi u ilegalnoj prodaji jer ne postoji registar u kojem bi se pratio put oružja od zapljene do uništenja.

Da razloga za zabrinutost ima pokazuju podaci iz izvještaja EU da je prošle godine izvršeno ilegalno trgovanje 1.221 komada oružja porijeklom iz BiH, 302 komada minsko-eksplozivnih sredstava, gotovo 40.000 metaka različitog kalibra, te 125 dijelova naoružanja.

Aleksandar Radić, vojni stručnjak iz Beograda, za “Nezavisne” kaže da se prema slici koju je objavio njemački “Bild” može zaključiti da je bar dio terorista u napadu u Beču u ponedjeljak koristio oružje proizvedeno u bivšoj Jugoslaviji.

“Fotografija je pomalo mutna i ne vidi se vrh cevi, ali se može jasno razaznati tromblonski nišan i donji deo obloge cevi, koji su karakteristični za kalašnjikov proizveden u fabrici u Kragujevcu”, kaže Radić.

On ističe da je prerano za donošenje zaključaka da li je ovo oružje u Austriju dospjelo s Balkana, ali da je činjenica da su islamisti u ranijim situacijama prilikom terorističkih napada u Evropi koristili oružje i municiju iz BiH i sa zapadnog Balkana.

Radić naglašava da je važno da policijske i bezbjednosne agencije iz regiona i zemalja EU nastave tijesnu saradnju, kako bi se smanjila opasnost da oružje s naših prostora završi u rukama islamista ili organizovanih kriminalnih grupa.

U Razvojnom programu UN-a kažu da je prije nekoliko dana u banjalučkoj livnici “Jelšingrad” uništena veća količina ilegalnog oružja.

“U saradnji 12 policijskih agencija u BiH i Odbora za koordinaciju u vezi s lakim oružjem i minsko-eksplozivnim sredstvima uništena su 1.864 komada malog i lakog oružja”, kažu oni.

Podsjećaju da je od 2017. godine uz podršku EU i UNDP-a uništeno više od 15.500 komada oružja i dijelova i komponenti.

“Sistematskim uništavanjem oružja i municije BiH još jednom pokazuje posvećenost borbi protiv trgovine oružjem radi bezbjednosti svojih građana i cijelog regiona”, naglašavaju oni.

Njemačka i Francuska su početkom ove godine pokrenule veliku akciju u saradnji sa zemljama zapadnog Balkana za rješavanje problema viška naoružanja i prekidanja lanaca ilegalne trgovine oružjem.

Na stranici Ministarstva spoljnih poslova Francuske je 2017. najavljeno da su ta zemlja i Njemačka inicirale ovaj program upravo povodom terorističkih napada u Parizu 2015. godine. Naglasili su da se na zapadnom Balkanu, prema procjenama stručnjaka, u opticaju nalazi između 3,2 i 6,2 miliona komada ilegalnog oružja.