16.06.2024.
HomeNovostiBiH druga u Europi po broju dnevno potvrđenih smrtnih ishoda od korone...

BiH druga u Europi po broju dnevno potvrđenih smrtnih ishoda od korone na milijun stanovnika

Za razliku od zemalja zapada, situacija na istoku Europe i dalje je veoma ozbiljna kada je riječ o broju smrtnih slučajeva od koronavirusa. Nažalost, u ovom segmentu, Bosna i Hercegovina trenutno se nalazi u samom europskom vrhu.

Prema podacima stranice Our World in Data koja svakodnevno vodi i dopunjava statistiku o svim parametrima vezanim za koronavirus, Bosna i Hercegovina se trenutno nalazi na drugom mjestu u Europi po broju dnevno potvrđenih smrtnih slučajeva od koronavirusa na milijun stanovnika.

Ukoliko se detaljnije pogledaju podaci, može se primijetiti kako je smrtnost izrazito visoka u istočnim i južnim dijelovima Europe te se upravo te države nalaze i u vrhu ove katastrofalne statistike.

Prva u Europi po broju smrtnosti jeste Mađarska koja ima smrtnost od 25,2 slučaja na milijun stanovnika.

Bosna i Hercegovina osim toga što se nalazi na drugom mjestu u Europi, prva je i u regiji kada je u pitanju smrtnost stanovnika prema statistici stranice Our World in Data koja slijedi podatke Univerziteta John Hopkins. Naša država trenutno ima 23,3 smrtna ishoda na milijun stanovnika.

Iza naše države, po broju potvrđenih smrtnih slučajeva slijede Sjeverna Makedonija (19,89), Bugarska (17,9) te Slovačka (13,97).

Od ostalih država regije Crna Gora se trenutno nalazi na šestom mjestu u Europi (13,19), dok Hrvatska (8,32), Srbija (5,77) te Kosovo (5,62) trenutno imaju znatno niže brojeve kada je riječ o smrtnosti na milijun stanovnika.

Katastrofalnu statistiku prije nekoliko dana komentirao je i američki epidemiolog Eric Feigl-Ding koji je naglasio kako je dnevni broj smrtnih ishoda znatno veći nego i u Brazilu u kojem je situacija sa brojem novozaraženih zaista teška.

“Istočna Europa i Balkan imaju zaista sulude razine smrtnosti stanovnika od koronavirusa. Zbog konteksta, smrtnost u Brazilu na milijun stanovnika je oko 13. Mađarska, Bosna i Hercegovina, Sjeverna Makedonija, Slovačka i Crna Gora imaju veću smrtnost od Brazila”, napisao je epidemiolog.

Iako je broj novozaraženih u Bosni i Hercegovini manji, ono što brine jeste broj smrtnih slučajeva. Samo u posljednja 24 sata u državi je od posljedica koronavirusa preminula 61 osoba.

Prethodnih dana dnevno je u našoj državi registrirano od 80 pa do čak 99 smrtnih slučajeva.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti