15.04.2024.
HomeSvijetBidenov govor o stanju nacije: "Putin se neće zaustaviti na Ukrajini, ali...

Bidenov govor o stanju nacije: “Putin se neće zaustaviti na Ukrajini, ali Ukrajina može zaustaviti Putina !”

Američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) sinoć je proglasio demokratiju ugroženom i nazvao neprihvatljivim stajalište bivšeg predsjednika Donalda Trampa (Trump) o NATO-u, u govoru o stanju unije osmišljenom da suprotstavi njegovu viziju Amerike i svijeta onoj koju podupire njegov prethodnik i najvjerojatniji protivnik na predsjedničkim izborima u novembru.

Kritika za Trampa

Bajden (81) je, govoreći na zajedničkoj sjednici Zastupničkog doma i Senata, započeo svoje obraćanje izravnom kritikom Trampa zbog njegovog poziva ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu da napadne zemlje NATO-a koje ne budu dovoljno izdvajale za obranu.

– Sada moj prethodnik, bivši republikanski predsjednik, govori ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, citiram: “Radi šta god želiš – rekao je Bajden. “Mislim da je to nečuveno, opasno i neprihvatljivo.”

Bajden je istaknuo prijetnje demokratiji koje predstavlja Tramp dok bivši predsjednik ponavlja lažne tvrdnje o svom izbornom gubitku 2020. Donald Tramp je obećao da će se “osvetiti” za svoj poraz iz 2020., koji nikada nije priznao, a pravni postupci protiv njega se gomilaju.

Bivši predsjednik najavio je da će uživo ispravljati Bajdenove riječi.

U govoru o stanju nacije Bajden je rekao da su “sloboda i demokratija ugrožene”.

– Nikada naša sloboda i demokratija nisu bile ovoliko u opasnosti u našoj zemlji kao što su danas – rekao je.

Bajden i Tramp u superutorak su odnijeli pobjedu na predizborima svojih stranaka za predsjedničke kandidate, pa je izgledan povijesni revanš na izborima 5. novembar unatoč niskoj stopi potpore za oba kandidata.

Ankete javnog mnijenja pokazuju da su Bajden (81) i Tramp (77) u vrlo tijesnoj utrci.

Bajden je u govoru ponovno zatražio od Kongresa da podupre Ukrajinu kako bi se “zaustavilo Putina” u njegovoj invaziji, optuživši Trampa da mu se “pokorava”.

Bez američkih vojnika u Ukrajini

– Uvjeravam vas da se Putin neće zaustaviti na Ukrajini. Ali Ukrajina može zaustaviti Putina, ako je podržimo i osiguramo joj oružje koje joj je potrebno da se odbrani –  kazao je, pozivajući Kongres da dopusti pomoć Kijevu, koja je mjesecima zamrznuta zbog stranačkih svađa demokrata i republikanaca.

– To je sve što Ukrajina traži. Ona ne traži američke vojnike – naglasio je, referirajući se na nedavne riječi francuskog predsjednika Emanuela Makrona o eventualnom raspoređivanju trupa.

– Nema američkih vojnika u Ukrajini i uvjeravam vas da će tako ostati – naglasio je, pa dodao:.

– Historija nas gleda.

Službeno obraćanje pred oba doma američkog Kongresa tradicionalno daje američkom predsjedniku priliku da govori o stanju države i prioritetima za budućnost.

Luka u Gazi

Bajden je, tokom govora koji demokrati vide kao veliku priliku za predsjednika da dobije potporu za drugi mandat ispred televizijske publike od miliona Amerikanaca, istaknuo ono što ga razlikuje od Trampa, a vezano je uz demokratiju, pravo na pobačaj i migrante.

Govoreći o ratu koji se vodi u Gazi, Bajden se založio za hitni šestosedmični prekid vatre i upozorio Izrael da pitanje humanitarne pomoći Gazi “ne može biti sekundarna stvar ili adut za pregovaranje”.

Obznanio je Kongresu i da je naredio američkoj vojsci da uspostavi umjetnu luku u Gazi za dostavu više humanitarne pomoći opkoljenom palestinskom teritoriju.

Podrška Švedskoj

Bajden je pozdravio i pristupanje Švedske NATO-u, “najjačoj vojnoj alijansi koju je svijet ikada vidio”.

Švedska se pridružila NATO-u u Vašingtonu jučer, dvije godine nakon što ju je ruska invazija na Ukrajinu natjerala da preispita svoju politiku nacionalne sigurnosti i zaključi da je pridruženje NATO-u bolji jamac sigurnosti od tradicionalne politike neutralnosti.

Švedski premijer Ulf Kristerson, koji je bio prisutan na Bajdenovom govoru, predao je jučer završnu dokumentaciju američkoj vladi, što je bio posljednji korak u dugotrajnom procesu priključenja NATO-u koje su morale odobriti sve članice vojnog saveza.

Prava za građane SAD

Predsjednik Bajden je također osudio ukidanje saveznog jamstva na pobačaj, obećavši da će vratiti tu zaštitu ako Amerikanci izaberu Kongres koji podržava “pravo na izbor”.

Rekao je i da “neće demonizirati” migrante kao što je učinio Tramp, pozivajući Kongres da usvoji prijedlog zakona o graničnoj kontroli.

– Neću demonizirati migrante govoreći da “truju krv zemlje” –  naglasio je, referirajući se na nedavne izjave Donalda Trampa, ali ne imenujući ga.

– Možemo raspravljati o granici ili možemo riješiti problem – rekao je.

Odgovarajući na kritike glasača zbog njegovih godina, Bajden je kazao:

– U mojim godinama neke stvari postaju jasnije no ikada.

Džo Bajden u govoru koji je trajao nešto više od sat vremena kazao je da je pod njegovim vodstvom Amerika doživjela “najveći oporavak” nakon pandemije Covida-19 koja je bacila najveću svjetsku privredu na koljena.

– Naslijedio sam ekonomiju koja je bila na rubu kolapsa. Sada našoj ekonomiji doslovno zavidi cijeli svijet. Otvoreno je 15 miliona radnih mjesta u tri godine, to je rekord. A stopa nezaposlenosti je najniža u 50 godina – rekao je i zaključio da to ocrtava “budućnost punu obećanja”.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti