24.02.2024.
HomeSvijetBiden se dodvorava Kinezima: Ne podržavamo neovisnost Tajvana

Biden se dodvorava Kinezima: Ne podržavamo neovisnost Tajvana

Američki predsjednik Joe Biden rekao je u subotu da Sjedinjene Države ne podržavaju neovisnost Tajvana, nakon što su tajvanski birači dali vladajućoj stranci na tom otoku treći predsjednički mandat, a američki državni tajnik dodao je da SAD ostaje predan miru i sigurnosti u regiji.

Ranije tijekom dana predsjednički kandidat tajvanske vladajuće Demokratske progresivne stranke (DPP) i potpredsjednik Tajvana Lai Ching-te pobijedio je na predsjedničkim izborima, unatoč pozivima Kine da ga se ne izabere i obećao je da će se suprotstaviti Pekingu, ali i tražiti pregovore.

“Ne podržavamo neovisnost…”, rekao je Biden upitan za reakciju na subotnje tajvanske izbore.

SAD je predan očuvanju mira i stabilnosti s obje strane Tajvanskog tjesnaca i mirnom dješavanju razlika, rekao je američki državni tajnik Antony Blinken.

Nekoliko sati prije otvaranja birališta, Washington je upozorio “da bi bilo neprihvatljivo” da se “bilo koja” zemlja miješa u te izbore.

Tajvan, otok koji Kina smatra svojim, demokratska je uspješna priča od održavanja prvih izravnih predsjedničkih izbora 1996., što je kulminacija desetljeća borbe protiv autoritarne vladavine.

Sjedinjene Države najvažniji su međunarodni pokrovitelj i dobavljač oružja za Tajvan unatoč nedostatku formalnih diplomatskih veza s otokom.

Bidenova administracija bojala se da će izbori i nova vlast eskalirati sukob s Pekingom.

Biden radi na popravljanju odnosa s Kinom, uključujući pristanak na razgovor o razlikama u sigurnosnim pitanjima na samitu u Kaliforniji s predsjednikom Xi Jinpingom u studenom.

Kineski ured za poslove s Tajvanom priopćio je u subotu da pobjeda kandidata tajvanske vladajuće Demokratske progresivne stranke Lai Ching-tea na izborima neće promijeniti osnovne obrise odnosa otoka s kopnenim dijelom Kine.

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova rekla je u subotu da Moskva i dalje gleda na Tajvan kao na sastavni dio Kine.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti