27.05.2024.
HomeNovostiBiden pobijedio u Wisconsinu, sada ima 248 elektora: Trump će tražiti ponovno...

Biden pobijedio u Wisconsinu, sada ima 248 elektora: Trump će tražiti ponovno brojanje glasova

Demokratski kandidat za predsjednika Joe Biden pobijedio je u saveznoj državi Wisconsin te osvojio još 10 elektorskih glasova, prenosi Anadolu Agency (AA).

Nakon što je osvojio 49,6 posto glasova u toj državi, Biden je sakupio ukupno 248 elektorskih glasova. Biden je osvojio ukupno 1.630.396 glasova, a Trump 1.609.879, što je više za 20.000 glasova.

Demokratski kandidat je ostvario još jednu pobjedu u državi u kojoj je američki predsjednik Donald Trump pobijedio 2016. godine.

Izborni stožer američkog predsjednika Donalda Trumpa objavio je ranije da će tražiti ponovno brojanje glasova u državi Wisconsin, pozivajući se na “izvještaje o nepravilnostima” u nekoliko okruga.

“Uprkos smiješnim javnim anketama koje se koriste kao taktika odvraćanja birača, u Wisconsinu se vodila žestoka trka kao što smo oduvijek znali da će tako i biti”, rekao je Bill Stepien, Trumpov savjetnik za predizbornu kampanju.

Istakao je kako su zabilježili određene neregularnosti u državi Wisconsin koja broji 10 elektorskih glasova.

“Postoje izvještaji o nepravilnostima u nekoliko okruga Wisconsina koji izazivaju ozbiljne sumnje u valjanost rezultata. Predsjednik ima pravo da traži ponovno brojanje glasova i mi ćemo to odmah učiniti”, dodao je Stepien.

Iako je Trump već proglasio pobjedu, i dalje je iza Bidena u utrci da osigura najmanje 270 elektorskih glasova.

U Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) traje složeni proces brojanja glasova sa jučer održanih 59. predsjedničkim izborima, a čini se da bi ovo mogli biti jedni od najneizvjesnijih izbora u skorijoj historiji te zemlje.

Izborni sistem SAD-a je specifičan i poprilično kompliciran, pošto ne pobjeđuje nužno kandidat koji osvoji najviše glasova na nivou cijele zemlje, već onaj koji dobije najmanje 270 od 538 takozvanih elektora. Glasači se ne opredjeljuju direktno za Trumpa (74) ili Bidena (77), već biraju elektore, demokrate ili republikance, koji u decembru formalno biraju predsjednika (elektorski koledž). Taj završni izborni čin je puka formalnost pa se pobjednik izbora zna netom poslije izbora.

Kandidat koji pobijedi u jednoj saveznoj državi dobija sve njene elektore, osim u Mejnu i Nebraski. Elektore Mejna i Nebraske kandidati mogu da podijele, zavisno od rezultata na nivou izbornih jedinica tih država.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti