16.06.2024.
HomeSvijetBiden i Merkel za zajednički otpor agresiji Rusije i Kine

Biden i Merkel za zajednički otpor agresiji Rusije i Kine

Američki predsjednik Joe Biden i njemačka kancelarka Angela Merkel su obećali da će zajedno raditi na odbrani od Rusije i zajedno se suprotstaviti antidemokratskim akcijama Kine, te da se razmatra ukidanje zabrane putovanja iz Evrope u SAD, prenosi Hina.

Biden je ponovio zabrinutost zbog izgradnje plinovoda Sjeverni tok 2 koji se gradi od Rusije do Njemačke dnom Baltičkog mora, a oboje su bili jedinstveni u uvjerenju da Rusija ne bi trebala koristiti energiju kao oružje.

“Stojimo zajedno i nastavit ćemo zajedno braniti naše istočne bočne saveznike u NATO-u od ruske agresije”, rekao je Biden na zajedničkoj konferenciji za novinare s Merkel.

Rekao je da će se obje zemlje zalagati za demokratska načela i univerzalna prava, te da će se boriti protiv potkopavanja slobodnog i otvorenog društva, bio to slučaj s Kinom ili bilo kojom drugom zemljom.

SAD i Njemačka su saveznici u NATO-u

Sjedinjene Države i Njemačka ključni su saveznici u NATO-u, ali odnos je pretrpio za vrijeme bivšeg predsjednika Donalda Trumpa. Biden i Merkel, koji se godinama poznaju i surađuju, obećali su da će jačati veze između dviju zemalja u budućnosti, javlja Reuters.

Washington se boji da će plinovod Sjeverni tok 2, vrijedan 11 milijardi dolara, za koji se očekuje da će biti završen u septembru, naštetiti Ukrajini i povećati evropsko oslanjanje na ruski plin.

Sjedinjene Države žele da Njemačka pronađe načine kako osigurati da Rusija ne može koristiti plinovod za nanošenje štete Ukrajini ili drugim saveznicima u istočnoj Evropi.

Njemačka i Sjedinjene Države također se ne slažu oko toga koliko je promišljeno partnerstvo s Kinom u poslovnim projektima, oko privremenih odricanja od patenata usmjerenih na ubrzanje globalne proizvodnje vakcina COVID-19 i oko stalnih ograničenja za Evropljane koji putuju u Sjedinjene Države.

Biden (78) i Merkel (66) žele ojačati transatlantski odnos koji je pretrpio pod čestim Trumpovim kritikama bliskih američkih saveznika.

Jaka saradnja dvije države

“Saradnja između Sjedinjenih Država i Njemačke jaka je i nadamo se da ćemo je nastaviti, a uvjeren sam da hoćemo”, rekao je Biden započinjući sastanak koji je trajao duže od sat vremena. Kazao je da je Merkel mnogo puta bila u Ovalnom uredu i nazvao je “velikom prijateljicom, osobnom prijateljicom i prijateljicom Sjedinjenih Država”.

“Cijenim prijateljstvo”, rekla je Merkel, prva evropska čelnica koja je posjetila Bidena u Bijeloj kući, naglašavajući ulogu Amerike u izgradnji slobodne i demokratske Njemačke nakon Drugog svjetskog rata.

Biden je rekao da Sjedinjene Države preispituju kada mogu ukinuti ograničenja putovanja u Sjedinjene Države iz većine Europe nakon što je njemačka kancelarka Angela Merkel pokrenula to pitanje.

“U postupku je”, rekao je Biden i dodao da će vjerojatno moći odgovoriti “u sljedećih nekoliko dana“ te da čeka mišljenje američkog tima za COVID.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti