Biden i Merkel pozvali Putina da povuče vojsku s ukrajinske granice

0

Njemačka kancelarka Angela Merkel i predsjednik Sjedinjenih Američkih Dražava (SAD) Joe Biden, pozvali su Rusiju da povuče trupe s ukrajinske granice radi deeskalacije situacije u regiji, rekao je u srijedu 14. aprila, glasnogovornik njemačke vlade, prenosi agencija Reuters.

Sjedinjene Države i saveznici u NATO-u uznemireni su velikom brojem ruskih trupa u blizini Ukrajine i na Krimu, poluostrvu koji je Moskva pripojila 2014. godine.

Rusija i Ukrajina održale su u srijedu istovremeno vojne vježbe dok su ministri vanjskih poslova i odbrane NATO-a počeli hitne razgovore o uklanjanju ruskih trupa u blizini ukrajinske granice.

U telefonskom razgovoru Merkel i Biden govorili su o najnovijim događajima na istoku Ukrajine i pozvali Rusiju da izbjegne daljnju eskalaciju.

“Kancelara i predsjednik složili su se da bi Rusija trebala smanjiti najnovije pojačanje trupa kako bi deeskalirala situaciju”, rekao je glasnogovornik njemačke vlade Steffen Seibert.

U Vašingtonu, sekretarka za medije Bijele kuće Jen Psaki rekla je da je američki predsjednik razgovarao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u utorak 13. aprila kako bi naglasio posljedice ruskih aktivnosti.

Ministri odbrane 30 zemalja NATO u srijedu 14. aprila, razgovarali su video linkom sa američkim šefom diplomatije, koji je došao u sjedište Alijanse u Briselu, o tenzijama sa Rusijom oko Ukrajine.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here