20.04.2024.
HomeNovostiBiden 2009. pitao bh. zvaničnike kada će se umoriti od nacionalističke retorike

Biden 2009. pitao bh. zvaničnike kada će se umoriti od nacionalističke retorike

Čestitke upućene novom predsjedniku Sjedinjenih Američkih Država Joeu Bidenu stižu i iz Bosne i Hercegovine. No, i ova vijest dočekana je dvojako. Politički lideri iz FBiH uputili su srdačne čestitke, isto su uradila i dva člana Predsjednitšva. No reakcija političara iz Republike Srpske nema, nije se oglasio ni član Predsjedništva i lider SNSD Milorad Dodik. Čestitku Bidenu uputio je i visoki predstavnik Valentin Inzko, koji je u izrazio nadu da će novoizabrani predsjednik SAD “okrenuti novi list u ovom dijelu Evrope.”

Prva se oglasila šefica bh. diplomatije Bisera Turković, kratko na Twitteru:

Dragi Joe, imali smo vjeru i sada nam je svanulo“.

Ubrzo su stigle poruke članova Predsjedništva – Željka Komšića i Šefika Džaferovića. Dvije poruke, no jedan glas: “Iskrene čestitke američkom prijatelju”.

Isto tako sam uvjeren da ćemo od Vas i Vaše administracije imati snažnu podršku na euroatlanskom putu Bosne i Hercegovine i da ćemo zajednički nastaviti da učvršćujemo naše prijateljstvo“, poručio je Džaferović.

Mi Vas uvjeravamo da ćemo poduzimati sve što je u našoj moći da Bosna i Hercegovina, postane dio NATO-a, pri čemu vjerujemo da ćemo u tome procesu imati Vašu podršku“, istakao je Komšić.

Ona kolektivna izostala je, Predsjedništvo BiH nije poslalo jedinstvenu čestitku.

Član predsjedništva BiH iz Republike Srpske i predsjednik SNSD Milorad Dodik za sada bez reakcije. Za razliku od Dodika lideri HDZ-a i SDA su se oglasili.

“Vi ste dokazani prijatelj ove zemlje. Potvrdili ste to u najtežim trenucima, kada ste se kao senator gorljivo borili za opstanak Bosne i Hercegovine i za pobjedu istine i pravde u njoj. Zato s razlogom vjerujem da će Vaš dolazak na mjesto predsjednika SAD dodatno unaprijediti odnose između Bosne i Hercegovine i Sjedinjenih Država kao našeg najvažnijeg partnera”, naveo je Izetbegović.

Kao veliki prijatelji hrvatskog naroda i BiH, nadam se daljnjem jačanju naših odnosa i zajedničkoj izgradnji snažne demokratske europske BiH“, izjavio je Čović.

Trump je u prethodnom mandatu napustio utabani put njegovih prethodnika, pa je zbog svoje nepredvidivosti polarizovao javnost, zbog čega je dio stručne javnosti u BiH pobjedu Joea Bidena dočekao sa odobravanjem.

Vidjeli smo da je nepredvidivost gospodina Trumpa velika, mislim da je u svijetu pokrenuo procese koje nije trebao, prvenstveno mislim na povlačenje SAD iz određenih organizacija, tako da mislim da jeste Biden bolji izbor“, naglasio je Denis Čarkadžić, Istinomer.

Sa Joeom Bidenom imate, odnosno imamo odgovornog, pristojnog političara, čovjeka koji će primarno raditi u interesu SAD. Koji će se posvetiti projiciranju tih interesa na konvencionalni način na koji smo svi navikli i koji će pokušati restaurirati američko globalno vodstvo“, mišljenja je Nedžma Džananović Miraščija.

Biden je posljednji put BiH posjetio 2009. godine. Tada se susreo sa članovima Predsjedništva, liderima političkih partija, a u Parlamentu je političare upitao: “Kada ćete se umoriti od nacionalističke retorike?”

Izvor N1

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti