05.03.2024.
HomeNovostiBH novinari sa indignacijom odbacili licemjerne čestitke političara za Dan slobode medija

BH novinari sa indignacijom odbacili licemjerne čestitke političara za Dan slobode medija

Povodom Svjetskog dana slobode medija Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari poziva sve novinare, urednike i druge medijske djelatnike na zajedničko suprotstavljanje otvorenim, ciljanim i učestalim kršenjima novinarskih prava i medijskih sloboda u Bosni i Hercegovini.

Od maja prošle godine do ovogodišnjeg praznika slobodnog novinarstva, BH novinari su zabilježili 49 fizičkih napada, prijetnji smrću i političkih pritisaka. U porastu su mobing na radnom mjestuotkazi,  diskriminacija drugi oblici ugrožavanja radnih prava u medijima.  Posebno zabrinjava sve dublje siromaštvo medijskih radnika, koji svoj težak i odgovoran posao obavljaju za ponižavajuće plaće, najniže među svim profesijama koje podrazumijevaju visok stupanj znanja i profesionalnog integriteta.

Skrećemo pažnju na nedopustivo veliki broj slučajeva (21) kršenja prava novinara i slobode medija od početka 2020, a naročito u periodu vanrednih okolnosti izazvanih Covidom-19. Zbog svoga rada, kritički i istraživački novinari su svakodnevno izloženi neprijateljskom tretmanu, pritiscima i uskraćivanju prava na pristup javnim događajima i informacijama.

Iza većine prijetnji novinarima, kršenja njihovih prava i sigurnosti stoje javni zvaničnici, političke ličnosti ili najviši državni funkcioneri. Zbog toga sa indignacijom odbacujemo sve čestitke i političke poruke medijskoj zajednici povodom 3. maja. Umjesto čestitki, od javnih zvaničnika u BiH zahtijevamo poštivanje prava na slobodu izražavanja! Umjesto političkih floskula, tražimo efikasno kažnjavanje napadača na novinare i onih koji od medija skrivaju javne informacije!

U tradicionalnoj anketi BH novinara i Fondacije Friedrich Ebert, i ove godine su građani BiH iskazali najviši stupanj povjerenja u medije i novinare. To povjerenje obavezuje odgovorne novinare i sve druge medijske profesionalce da javni interes i novinarsku etiku nikada ne podrede propagandi i dezinformacijama ili da bilo kada rade po diktatu i u interesu političkih i ekonomskih moćnika.

Danas više nego ikada svi trebamo pokazati koliko smo spremni zajedno i solidarno u cijeloj BiH jačati temelje odgovornog novinarstva, objektivnog informisanja građana i kritičkog dijaloga u bh. društvu!

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari  

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti