20.04.2024.
HomeNovostiBh. državljani vraćeni u Sarajevo iz Sirije

Bh. državljani vraćeni u Sarajevo iz Sirije

Državljani Bosne i Hercegovine (BiH) koji su boravili u kampovima i zatvorima u Siriji, u dijelu zemlje koji kontroliraju kurdske snage s međunarodnom koalicijom, deportirani su u BiH 19. decembra u popodnevnim satima, potvrđeno je za Radio Slobodna Evropa (RSE) iz Federalne uprave policije.

U BiH je vraćeno šest žena, 12 djece i sedam muškaraca.

“Šest žena i 12 djece, po dolasku na Međunarodni aerodrom Sarajevo su prošli odgovarajuće provjere od strane Granične policije BiH, pružena im je neophodna pomoć, a nakon toga su transportovani u prihvatni centar zbog daljih pregleda i pružanja medicinske pomoći. Zajedno sa ovom grupom došlo je i sedam muškaraca, koji su ratovali na strani terorističkih organizacija u Siriji i Iraku, a koji su predati u dalju nadležnost Tužilaštva BiH”, potvrdio je Admir Malagić, glasnogovornik Ministarstva sigurnosti BiH.

Po povratku na Međunarodnom aerodromu Sarajevo sačekali su ih službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH, Federalne uprave policije, MUP-a Kantona Sarajevo, Granične policije BiH kao i socijalne i medicinske službe koje su obavile sve potrebne provjere neposredno po njihovom slijetanju.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti