Bešlagić pokušao srušiti Vladu TK: Vujović izjavio da je to državni udar, zbog kojeg se ide u zatvor!

0

 

Time je, prema riječima predsjednika Skupštine TK Žarka Vujovića, izvršen državni udar.

Shodno procedurama, predsjednik Skupštine TK Žarko Vujović za danas je zakazao sjednicu hitnog karaktera na kojoj su, između ostalog, trebali biti razmarani prijedlog budžeta, ali i finansijski plan Zavoda zdravstvenog osiguranja TK, kako građani od sutra ne bi ostali bez obaveznog zdravstvenog osiguranja.

Međutim, nova većina sastavljena od zastupnika SDP-a, SBB-a, PDA i Naše stranke je organizirala svoju sjednicu na kojoj su smijenili aktuelno rukovostvo skupštine i vlade te su imenovali nove sazive tijela.

“Zakazali su sjednicu u prostorijama skupštine ne obavještavajući mene kao legalnog predsjednika, nego zamjenicu Lejlu Vuković koja je održala sjednicu. To je po krivičnom zakonu BiH napad na ustavni poredak i nasilan način ulaska u vlast, za koji je predviđena kazna zatvora”, kazao je Vujović.

On je pozvao institucije tuzlanskog sistema, prje svega Ministarstvo unutrašnjih poslova TK i nadležna tužilaštva da preduzmu sve zakonom pedviđene mjere i zaštite kantonalne institucije te ljude koji su odgovorni za čuvanje pečata.

“Nelegalna skupština ne može proizvesti nikakvo pravno djestvo. Ovdje je na sceni kasični udar i upad u sistem”, naveo je Vujović te naglasio da je danas izvršen državni udar.

Tokom današnje sjednice Vujović je pozvao i visokog predstavnika u BiH na hitnu reakciju.

Enisa Hasanagić, sekretarka Skupštine rekla je da pečat Skupštine nije kod nje fizički, nego se nalazi u prostorijama ovog zakonodavnog tijela.