21.05.2024.
HomeSvijetBBC otkriva: Rusija regrutira srpske plaćenike i smješta ih u studentski dom...

BBC otkriva: Rusija regrutira srpske plaćenike i smješta ih u studentski dom u predgrađu Moskve,

Rusija regrutira srpske plaćenike i smješta ih u zgradu studentskog smještaja u predgrađu Moskve, s planovima za formiranje pune srpske brigade, piše BBC Rusija.

Ruska služba BBC otkrila je da su srpski plaćenici postali dio 106. zračno-desantnu divizije. Konkretno, srpski zapovjednik Davor Savičić, koji se od 2014. bori na istoku Ukrajine; Alexander “Kirurg” Zaldostanov, vođa Noćnih vukova; i sin bivšeg predsjednika Jugoslavije Marko Milošević, koji živi u Rusiji, bave se vrbovanjem.

Ruska služba BBC-a proučila je snimku jednog od sastanaka na kojem je sudjelovao Davor Savičić, na kojem je on izjavio da će formirati punopravnu srpsku brigadu u sastavu 106. tulske divizije ruskih Zračno-desantnih snaga. do jeseni 2023. godine, regrutiravši u nju do tisuću građana Srbije.

Za ovaj projekt u Moskovskoj oblasti razvijen je cijeli sistem: stranci koji su dolazili u Rusiju bili su smješteni u privremenu zgradu za smještaj studenata pokraj stadiona u Krasnogorsku.

BBC navodno ima popis imena Srba koji su regrutirani u rusku vojsku. Među njima je bio i državljanin  Srbije Vukašin Stevanović.

Negirao je da je sklopio ugovor i sada služi u 106. zrakoplovnoj diviziji. Vukašin Stevanović tvrdi da u Rusiji radi kao običan građevinski radnik. Na nekoliko fotografija na svojim društvenim mrežama pozira s oružjem u vojnoj uniformi srpske vojske.

Rođen sam za borbu i borit ću se, napisao je Stevanović o sebi.

Njegova majka je za BBC Russia ispričala da je Stevanović u Rusiji “više od godinu dana”, gdje navodno “radi na građevini”. Rijetko joj se javlja zbog “problema s mobilnom mrežom u Rusiji”.

Da srpski plaćenici učestvuju u ratu u Ukrajini potvrdili su krajem augusta Davor Savičić i srpski snajperist Dejan Berić u emisiji Solovyov Live.

Savičić je rekao da je njegov bataljon početkom rata bio u području uzletišta Hostomel kod Kijeva, nakon čega su prebačeni u Harkovsku oblast, a zatim u selo Bohorodične, Kramatorskog okruga, Donjecka oblast.

Plaćeništvo je u Srbiji kazneno djelo, pa Srbi regrutirani u rusku vojsku mogu dobiti i do 10 godina zatvora kod kuće.

pixel

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti